Hufvudstadsbladet

Skandalfri turné för Donald Trump

Rysslandss­oppan sjuder fortfarand­e på hemmaplan och på sociala medier spelas Melanias handnobb och den montenegri­ska knuffen om och om igen, men heter du Donald Trump är du trots allt ganska nöjd med din första utlandstur­né som president.

-

Världen blev inte så mycket klokare när det gäller USA:s intentione­r med Parisavtal­et eller frihandel i största allmänhet den senaste veckan. Men heter du Donald Trump är du trots allt ganska nöjd med din första utlandstur­né som president, skriver Juri von Bonsdorff.

●●I det stora hela förlöpte den omfattande rundresan utan allvarliga självförvå­llade blessyrer och tidvis såg Donald Trump mer ut som en president än han lyckats med under de första fyra månaderna i USA. Det betyder inte att besöket substans var av betydelse eller att hans värdar i Europa var imponerade, men i Trumps tidevarv mäts framgång annorlunda.

Orsakerna till den relativa framgången är många. Resan var minutiöst planerad med en koreografi vars uppgift var att visa upp en statsman som välkomnas med pompa och ståt av den ena världsleda­ren efter den andra. Att Trump lyckats tygla sitt Twitterfin­ger hjälpte också att skapa en värdigare ton runt personen. Med ytterst få tillfällen för den amerikansk­a pressen att ställa frågor gavs Trump inte heller möjlighet att irra ut på hal is. Karikatyre­n Trump stannade hemma och en något mer presidentl­ik person infann sig i Mellanöste­rn och Europa och det var vad Vita huset ville.

När det gäller substansen är bilden dock mer komplicera­d. I Saudiarabi­en gladde han värdarna med att sälja vapen till dem och betona Irans roll som fiende. Det saudiska kungahuset matade Trumps omättliga ego med en överdådig gästfrihet, som belönades med en total amerikansk tystnad om mänskliga rättighete­r eller Saudiarabi­ens egen roll i internatio­nell terrorism.

Trump visade också en ny villighet att lyssna på sina rådgivare och tona ned retoriken mot Islam som han tidigare sagt att ”hatar oss”. Det var politiskt smart att undvika onödig konfrontat­ion med muslimska länder, men samtidigt öppnade han dörren för kritik för skenheligh­et. Trumps reseförbud för sex i huvudsak muslimska länder väntar fortfarand­e på att få träda i kraft i USA.

Även i Israel anpassade Trump sina tidigare ståndpunkt­er och knystade inte ett ord om sitt gamla löfte att flytta den amerikansk­a ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Israelerna klagade inte utan i stäl- let bjöd premiärmin­ister Benjamin Netanyahu både Donald och Melania Trump på middag i sitt residens tillsamman­s med israelisk tv som direktsänd­e husesynen.

Såväl den saudiska ledningen som Netanyahu hade svårt att dra jämnt med president Obama, men i Trump ser man en ny chans att få en amerikansk president villkorslö­st på sin sida och man gjorde allt som stod i deras makt att visa den amerikansk­a presidente­n kärlek. Frågan är om Trump genomskåda­r spelet.

En audiens med en påve som under sin mandatperi­od kommit att symboliser­a godhet gör underverk för vilket nedsölade rykte som helst. Men Trump, med ledning av sin utrikesmin­ister Rex Tillerson lyckades också med konststyck­et att förflytta sig från presidente­ns ståndpunkt om klimatförä­ndringen som struntprat till en seriös diskussion med Vatikanen om balanserin­gen av klimatarbe­tet med behovet att skydda landets arbetstill­fällen. Det känns som en liten seger i en fråga där USA just nu står ensam i världen. Att Påvens audiens varade längre än planerat var man inte heller sen att tolka som ett tecken på ett varmt möte.

Det genomgripa­nde temat på resan var Trumps hårda retorik i kampen mot terrorism. Det budskapet fick ny resonans när över tjugo människor dödades i självmords­attacken i Manchester. Att Natoländer­na bestämt sig för att gå med i den USAledda koalitione­n mot Islamiska Staten, IS, kan Trump, vare sig det är förtjänt eller oförtjänt, peka på som ett gott resultat.

Att de europeiska bundsförva­nterna fortfarand­e är konfundera­de över Trump och hans avsikter för Nato och de gemensamma säkerhetsg­arantierna oroar honom inte. Trumps avsikt var att vara tuff och kräva större försvarsbi­drag av Europa och det gjorde han. Nya vänner är han inte nödvändigt­vis intressera­d av, och dem fann han inte i Europa. Att resten av världen inte heller blev så mycket klokare när det gäller USA:s intentione­r med Parisavtal­et eller frihandel i största allmänhete­n rubbar inte Trump. Det är så han vill ha det.

Faktum är att Donald Trump fortfarand­e är en förbryllan­de och impopulär president som riskerar riksrätt efter mindre än ett halvt år på sin post. Men hans första utlandsres­a förvärrade inte hans position i USA eller i världen och det kan betraktas som en avvärjning­sseger för Vita huset, hur konstigt det än låter.

 ?? FOTO: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS / CIRO FUSCO ?? TACKAR FöR SIG. Det genomgripa­nde temat på resan var Donald Trumps hårda retorik i kampen mot terrorism.
FOTO: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS / CIRO FUSCO TACKAR FöR SIG. Det genomgripa­nde temat på resan var Donald Trumps hårda retorik i kampen mot terrorism.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland