Hufvudstadsbladet

Rinne ska sätta stopp för Pittsburgh

- MARCUS LINDQVIST INLäGGET

●●Nashvilles försvar mot Pittsburgh­s anfall. Pekka Rinne mot Sidney Crosby, Jevgeni Malkin – och Olli Määttä. Det enda som är säkert är att minst en finländare får lägga vantarna på Stanley Cup – men annars är allting vidöppet när NHL-finalerna kör i gång i natt.

Pittsburgh och Nashville – som natt och dag. Grundserie­tvåan Pittsburgh är försvarand­e Stanley Cup-mästare, spelar för fjärde gången i finalerna inom loppet av tio säsonger och kryllar av offensiv talang i form av lirare som Sidney Crosby, Jevgeni Malkin och Phil Kessel. Pittsburgh kan bli det första laget sedan Detroit 1997–1998 att vinna Stanley Cup två år i följd – en mycket ovanlig bragd nuförtiden.

Nashville har aldrig förut spelat i Stanley Cup-finalerna – och inget lag som inledde slutspelet från sextonde plats i grundserie­n har någonsin förut vunnit Stanley Cup. Nashvilles vapen är ett stenhårt försvar med profilback­ar som PK Subban, Roman Josi och Ryan Ellis – och målvakten Pekka Rinne, som gör sitt livs bästa slutspel.

Förra våren gick Pittsburgh fram som en cirkelsåg under nya chefsträna­ren Mike Sullivan, men i vår har laget inte alls övertygat lika mycket – tvärtom har Penguins oftast blivit utspelat, men avancerat tack vare sin rutin och Crosbys förmåga att kliva fram när det gäller som mest. Peter Laviolette­s Nashville har en grymt bra struktur i sitt spel och har, frånsett de två sista konferensf­inalerna mot Anaheim, dominerat sina motståndar­e.

Det är ändå till stor del tack vare Rinne som Nashville spelar i finalerna, fast hans räddningsp­rocent sjunkit ju längre slutspelet framskridi­t. I de avgörande konferensf­inalerna mot Anaheim var han en mur. Men i Stanley Cup-finalerna möter Nashville en minst lika bra målvakt i Matt Murray, som skadade sig i början av slutspelet och kom in först i konferensf­inalerna mot Ottawa.

Pittsburgh­s stora svaghet är försvaret, som uttunnats ytterligar­e på grund av skador. Olli Määttä har fått en stor roll då bland annat Kris Letang, Trevor Daley och Justin Schultz har varit försatta ur spel. Det har försvårat Pittsburgh­s spelstil, som går ut på att spela snabbt uppåt.

●●Båda lagen är slitna och flera av spelarna har säkert mörkade skador, men Nashville har drabbats verkligen hårt. Toppcenter­n Ryan Johansen är borta hela säsongen efter att ha drabbats av akut kompartmen­tsyndrom i sitt lår och andre centern Mike Fisher är tveksam för start. Pittsburgh har en grym fördel på centerposi­tion med Crosby och Malkin. Det kan bli avgörande. Om inte Rinne murar igen.

●●Tips: Pittsburgh vinner Stanley Cup med 4-3 i matcher.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland