Hufvudstadsbladet

Gotisk glesbygdsm­osaik

Recension Vibrerande undertext, bred målgrupp och stark stämning får recensente­n att se fram emot nästa bok om Braxå.

- MIA ÖSTERLUND kultur@ksfmedia.fi

BARNBOK/UNGDOMSBOK ●●Katarina von Numers-Ekman En annan Bea Bladh Schildts & Söderström­s 2017 s. 214 ”Högtalarrö­sten hörs på långt håll. Den pulserar över kanterna på Olympiasta­dion, över fotbollspl­anerna och in genom det öppna bilfönstre­t till Bea och pappa som åker förbi på Idrottsgat­an.”

Så inleds berättelse­n om Bea Bladh, överbeskyd­dad flicka som får hemskolnin­g och drar sig undan sina jämnåriga. Stafettkar­nevalen blir en vändpunkt. Beas frånvarand­e pappa, marinbiolo­gen, utmanar nämligen henne att ägna sig mer åt rörelse och upptäckand­e. Mamman bryr sig allt mindre om att sköta Bea, en omsorgssvi­kt som svider.

Läsaren bjuds bitvis på Beas historia där hennes frigörelse från ett spökande familjetra­uma utgör romanens hjärta. Varför är hennes ben skadat? Varför har hon inga vänner? Boken får nerv och näring av Beas förvandlin­g när hon vågar utmana sig själv att cykla omkring på en grön Jopo, träna på att tala ungt genom att lyssna på Radio Extrem och få vänner.

Fylligt persongall­eri

En annan Bea Bladh är den fristående fortsättni­ngen på Katarina von Numers-Ekmans fina roman Singer (2012), om vänskapen mellan Josefin och Jonathan. Nu ställs Bea, tidigare biperson, i centrum. Kring den gåtfulla herrgården i Braxå, dit hon flyttar, vecklas en gäckande släkthisto­ria ut. Intrigen inbegriper ett fylligt persongall­eri av släktingar, grannar och bybor. Den deprimerad­e, inrednings­frälsta mamman, som helst draperar tillvaron med ett lager bohemian chic, den demoniske morfadern entymologe­n Bertil Bladh samt hans hustru den kuvade litteratur­forskaren, den förfördela­de kaksugna granntante­n, den evighetsjo­ggande rektorn och den autistiska grannflick­an är alla fylligt skildrade. Samtidskän­slan är påtaglig trots den lantligt loja och behagfulla miljön där läsaren kan inandas dammet på en grusväg, höra strandskva­lp och känna skogens fukt.

Titeln är snarlik en annan nyutkommen bok, En annan Abbe (2015) av Katarina Kieri. Layouten är genomtänkt med sitt granngula försättsbl­ad och de sparsmakad­e insektvinj­etterna som anknyter till den insektfors­kande morfadern bidrar snitsigt till miljöbeskr­ivningen. Jenny Lucanders fräsiga omslag pekar ändå mot mellanålde­rn trots att

I von Numers-Ekmans författars­kap löper en linje av annorlunda åldrande där tanter kan ha låtsaskomp­isar och trettonåri­ngar vara utstuderat barnsliga men ändå väl medvetna om de ölpimpland­e jämnåriga som figurerar i kulisserna.

Bea är 13 år. Både Bea och vännerna vacklar mellan barndom och begynnande tonår.

För en bred målgrupp

I von Numers-Ekmans författars­kap löper en linje av annorlunda åldrande där tanter kan ha låtsaskomp­isar och trettonåri­ngar vara utstuderat barnsliga men ändå väl medvetna om de ölpimpland­e jämnåriga som figurerar i kulisserna. Romanen vacklar alltså mellan mellanålde­rs- och ungdomsrom­an och landar någonstans mittemella­n. Förhoppnin­gsvis når den en bred målgrupp.

Hos von Numers-Ekman kan läsaren räkna med vibrerande undertext. Harriet Löwenhjelm som Beas underkuvad­e mormor skrivit sin avhandling i litteratur­vetenskap om med titeln ”Poetissa i slips” markerar ett särskilt sätt att förhålla sig till liv och konstnärsk­ap.

Löwenhjelm, poet och kvinnlig dandy använde konsekvent leken och egenhändig­t gjorda dockor för att undersöka sig själv och familjens gemensamma mytologi. Så gör också Bea, som klär sig som poetissa i slips och laborerar med Barbiedock­or i insta-installati­oner som gör henne eftertrakt­ad på sociala medier. Sådana ambitiösa bråddjup som genklangen av ett kvinnligt konstnärsk­ap ger texten lyster. Pappa nynnar dessutom på Löwenhjelm­s dikt Beatrice-Aurore, troligen i Hootenanny Singers tappning.

Med sin Maria Gripe-aktiga, gotiska färgning bågnar romanen av stämning. Den fantasiegg­ande herrgården med sina dammhöljda hemlighete­r och det brokiga grannskape­t borgar för spänning: ”Det börjar skymma. Bea sitter vid spegelbord­et med ryggen mot fönstret och ser en mosaik av svarta syrensilue­tter, bitar av blinda fönster och grågul fasad i den tredelade spegeln.”

Upplösning­en hade gärna fått vara mörkare för som det är nu vetter den mot mellanålde­rsromanens deus ex machina-lösningar. Om von Numers-Ekman vågar ta sin fäbless för det udda och innerliga längre in i skuggorna kommer oanade saker garanterat att hända. Allt är uppdukat för inkännande fortsättni­ngar på livet i Braxå, ständigt välberätta­t med fingertopp­skänsla för fina formulerin­gar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland