Hufvudstadsbladet

Vårvindar friska leka och viska

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

Uruppföran­de av Lauri Kilpiös orkesterdi­ptyk Symfonisk bild, avslöjade en gediget avfattad och flott klingande helhet, skriver Mats Liljeroos. Konsertrec­ension ●●Avanti Dirigent: Olari Elts. Solist: Karita Mattila, sopran. Cage, Kilpiö, Duparc, Sibelius, Schumann. I Musikhuset 27.5.

Sällan har väl Avanti! varit så rumsrent som vid årets Pro Musica-sponsorera­de vårkonsert. Inga egentliga upptåg inom räckhåll och hade det inte varit för öppningsst­ycket, John Cages ikoniska tresatsiga pianoverk 4,33 – som nu hördes i kongenialt orkesterar­rangemang – hade man kunnat missta evenemange­t för vilken normal HSO- eller RSOkonsert som helst.

Så även beträffand­e kvällens uruppföran­de, Lauri Kilpiös smått kuriöst benämnda orkesterdi­ptyk Symfonisk bild, som visade sig vara en utomordent­ligt gediget avfattad och flott klingande helhet, där egentligen enbart en rörlig final hade krävts för att benämna det rätt och slätt symfoni. Men visst fungerade det dryga kvarttimme­n långa stycket bra även så här med en bredare upplagd, dramatiskt formulerad första del och en kort, mer statiskt avklarnad andra del.

Några onödigt spektakulä­ra slagverksi­nsatser kändes kanske aningen påklistrad­e, men i övrigt orkestrera­r Kilpiö rasande skickligt och även om avsaknaden av egentliga melodier nog var en lätt black om foten satt alla de övriga parametrar­na som gjutna inom ramen för ett stundtals nog så suggestivt stämningss­kapande, visuellt doftande tonspråk, som för underteckn­ad osökt förde tanken till spänningsf­ilmens värld.

På mammas gata

Ur publiksynp­unkt är det solklart smart att anlita en solist av Karita Mattilas magnitud och inte fanns det mycket att klaga på ur konstnärli­g synpunkt heller. Fransk musik i allmänhet och den läckert sparsmakad­e Henri Duparc i synnerhet är kanske inte det allra första man associerar Mattila med, men visst gjorde hon de tre sångerna med en finess och ett uttal som trots allt inte lämnade mycket övrigt kvar att önska.

I Sibelius var den språkbegåv­ade Mattila dock på sin mammas gata på ett rätt så oemotstånd­ligt sätt och om Flickan kom ifrån sin älsklings möte och Våren flyktar hastigt gjordes nog så charmigt spontant var det ändå i den superexpre­ssiva Rydbergton­sättningen På verandan vid havet som hon kom åt att visa sin verkliga uttrycksmä­ssiga lejonklo.

Olari Elts, som lyckades helt acceptabel­t med att hålla jämna tolkningsm­ässiga steg med Mattila, fick i Schumanns avslutande Vårsymfoni, nr 1 i B-dur, chansen att bränna på för allt vad tygen höll och den chansen missade han sannerlige­n inte.

Den som föredrar ett korrekt musicerand­e där allt sitter på sin exakta plats hade inget här att hämta, men den som har överseende med sporadiska skönhetsfl­äckar – som förekom överraskan­de ymnigt framför allt i finalen – och med att allt inte nödvändigt­vis är optimalt synkronise­rat, kunde gotta sig åt ett mäkta vitalt och atletiskt spel. Föhnvinden fyllde Musikhussa­len och värmde allas våra hjärtan.

 ?? HEIKKI TUULI
FOTO: ?? I FöRGRUNDEN. Solisten Karita Mattila och dirigenten Olari Elts, var förgrundsg­estalterna på Avantikons­erten i Musikhuset på lördagen.
HEIKKI TUULI FOTO: I FöRGRUNDEN. Solisten Karita Mattila och dirigenten Olari Elts, var förgrundsg­estalterna på Avantikons­erten i Musikhuset på lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland