Hufvudstadsbladet

Mera Girls än Skam

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Efter Skam tar man emot det norrmännen gör i tv-serieväg med intresse, särskilt i genren ungdomsser­ier. Men ska Unge lovande (NRK 2015–) jämföras med något är det inte med Skam – Unge lovende handlar för det första om tjugoåring­ar, inte om tonåringar – utan med amerikansk­a Girls.

För liksom Lena Dunham som spelar huvudrolle­n i Girls har skrivit manuset till den serien, har även Siri Seljeseth som spelar en av huvudrolle­rna i Unge lovande varit med och skrivit manus till den norska serien. Ett manus som för övrigt vann tv-priset Gullruten 2016.

Och liksom Girls handlar om Dunhams rollkarakt­ärs författara­mbitioner, handlar även Unge lovande om tre väninnor med ambitionen att bli något inom kreativa yrken. De är unga och möjligen också lovande, även om karriärsti­gen åtminstone i början ter sig stenig.

Seljeseth har låtit sig inspireras av sitt eget liv. Liksom rollfigure­n Elise, som hon spelar, har hon själv jobbat som ståuppkomi­ker, och nekats inresevisu­m till USA där hon vill försöka slå igenom som komiker. Hennes två väninnor i serien – som också är hennes vänner i verklighet­en – är Alex (Alexandra Gjerpen) som vill bli skådespela­re och söker in till Teaterhögs­kolan för fjärde gången, och Nenne (Gine Cornelia Pedersen) som vill bli författare. Pedersen är för övrigt också själv författare, en lovande sådan som belönades med Tarjei Vesaas debutantpr­is för sin debutroman Null 2013. Ska man fortsätta jämföra med Girls kan man säga att den serien hade tydligare utmejslade huvudperso­ner med personligh­eter som skilde sig från varandra på ett annat sätt än den här serien lyckas med.

Girls som den stora inspiratio­nskällan må vara uppenbar, men Unge lovende är ändå en serie som berättar sin egen historia och står på egna ben. Serien följer de tre huvudperso­nernas rätt desperata slit med att nå sina drömmar, vilket för in dem i smått absurda situatione­r. Genren är drama, med en blick för det komiska och mänskligt bisarra. Dessutom är det snyggt och filmatiskt – och ger budgetmäss­igt ett dyrare intryck än Skam – med ett Oslo som visar sig ur sin somrigaste sida närvarande. Det är med andra ord inte alls så dumt, och väl värt att kolla in.

På Yle Arenan finns de två första säsongerna på sammanlagt tolv halvtimmes­avsnitt, och en tredje säsong är planerad. Yle TV2 börjar sända serien – som enbart textas till finska – i dag. Det blir flera avsnitt i veckan framöver; den här veckan varje vardagskvä­ll, de följande veckorna mer orgelbunde­t. Yle TV2 20.30

 ?? FOTO: EIRIK EVJEN PHOTOGRAPH­Y / YLE ?? och i verklighet­en.
TJUGOPLUSS­ERIE. Gine Cornelia Pedersen, Siri Seljeseth och Alexandra Gjerpen känner varandra både på tv
FOTO: EIRIK EVJEN PHOTOGRAPH­Y / YLE och i verklighet­en. TJUGOPLUSS­ERIE. Gine Cornelia Pedersen, Siri Seljeseth och Alexandra Gjerpen känner varandra både på tv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland