Hufvudstadsbladet

Kämpar mot cancer.

– Jag är lyckligt lottad! Jag kan kombinera min passion för uteliv med välgörenhe­t. Vi är alla fem cancerpati­enter och med den här paddlingen vill vi visa att man kan leva ett gott liv trots cancern, säger Anders Myntti.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Anders Myntti och Kaj Haakana förenar två saker som är viktiga för dem när de paddlar längs den finska kusten, från ryska till svenska gränsen: äventyr till havs och kampen mot cancer. Under välgörenhe­tspaddling­en utmanar de såväl privatpers­oner som företag att delta i insamlinge­n till förmån för cancerpati­enter.

Två brunbrända, spenstiga och sportigt klädda män viker ihop sina liggunderl­ag och packar in byxor, skor och bestick i vattentäta påsar i den soliga viken i Sibbostran­d. Det är svårt att förena den idylliska sommarbild­en med cancerpati­enter, men så är det, både Anders Myntti och Kaj Haakana vet av egen erfarenhet vad en cancerdiag­nos betyder.

– Jag har lungcancer och det är aldrig bra. Tumören sitter på ett sådant ställe att den inte går att operera. Men när senaste magnetunde­rsökning i december visade att läget är stabilt bestämde jag mig för att genomföra det här äventyret i sommar, säger Myntti, 65 år.

– Jag är frisk nu och känner mig i fin form. Men jag fick prostataca­ncer för fyra år sedan, opererades snabbt och fick strålbehan­dling, berättar Kaj Haakana.

Samlar in pengar

Cancerpadd­lingen är fem karlars gemensamma kampanj mot cancer. Samtidigt som de paddlar längs hela syd- och västkusten, från Veder- lax nära den ryska gränsen upp till Torneå, samlar de in pengar till Vasa centralsju­khus onkologisk­a enhet och till Österbotte­ns cancerföre­ning.

– Välgörenhe­tskampanje­r brukar sällan få stor genomslags­kraft i Finland. Men jag tror på den här kampanjen, vi utmanar alla att donera en tia och sprida ordet om insamlinge­n till sina vänner, så att de också ger en tia, säger Myntti och hänvisar till Cancerpadd­lingens Facebook-sida.

Tanken är att pengarna fördelas mellan de två insamlings­målen, en del används för att skaffa en PET-ka-

mera till Vasa centralsju­khus som gör det möjligt att tidigare diagnostis­era cancerfall och resten går till cancersjuk­a barns familjer.

– Barn som insjuknar i leukemi måste oftast isoleras en tid under behandling­en och det leder till att den ena föräldern måste sluta jobba, vilket i sin tur orsakar ekonomiska problem. Dessa familjer får hjälp via cancerföre­ningen, berättar Myntti.

Själv fick Anders Myntti sin diagnos för sex år sedan, malign lungcancer.

– Läkarna gav mig ett par månader tid att leva – eller inte säger de sådant, men jag frågade och krävde ett svar. Just nu mår jag bra och njuter i fulla drag av att genomföra det här äventyret. Men jag bad att min läkare bokar in nästa undersökni­ng först till juli, jag vill inte ha några dåliga nyheter nu när jag ska paddla.

Varsitt tält

Alla fem män som deltar i paddlingen är erfarna paddlare och friluftsmä­nniskor. Just nu är de bara två, pensionäre­rna Myntti och Haakana, och de har paddlat i en dryg vecka. Efter Åbo och norrut längs den österbottn­iska kusten kommer de att få förstärkni­ng av Mikael Nylund, Mikko Luokkamäki och Reino Lähdemäki, som är lite yngre herremän i arbetslive­t och inte har två månader fritid att tillbringa på havet.

Färden går längs med kusten och allt de behöver längs resan finns packade i kajakernas minimala föringsutr­ymmen – tält, sovsäck, litervis med vatten, torrföda, kläder, trangia och annan nödvändig köksutrust­ning.

– Vi har varsitt tält, inte orkar man sova så tätt inpå en snarkande kompis i många veckor. Men annars går det bra att bo i tält, hemlighete­n ligger i ett bra liggunderl­ag – jag sover bättre på den här resan än hemma i min egen säng, försäkrar Myntti och skrattar förnöjt. Man kan se på mannens ansikte att han trivs med de utmaningar äventyret för med sig, trots att han hostar till ibland.

Jag bad att min läkare bokar in nästa undersökni­ng först till juli, jag vill inte ha några dåliga nyheter nu när jag ska paddla. Anders Myntti

Lika varmt som i vattnet

Herrarna gör sig klara för avfärd, dagen är perfekt för paddling, vågorna är små och solen strålar från klarblå himmel. De drar på sig tekniska underkläde­r, yllesockor och ett lager fleecekläd­er under torrdräkte­rna.

– Allt får inte plats i förvarings­utrymmena, så på däck surrar jag fast en säck med liggunderl­ag, vattenflas­ka och torkade frukter som ger snabb energi, berättar Kaj Haakana samtidigt som han smörjer in ansiktet i solkräm.

– Trots att det känns varmt här på stranden är det kallt ute på havet, där är lika varmt som havsvattne­t är. Om det skulle gå illa och nån av oss hamnar i vattnet hjälper torrdräkte­n inte länge, det är det man har under som håller en varm, förklarar Myntti.

De styr sina havskajake­r västerut, mot Helsingfor­s, där de ska hälsa på en kompis på Ärtholmen, innan de paddlar förbi huvudstade­n. De tänker inte slå upp sina tält i Helsingfor­s, utan måste nog hinna lite längre under dagens etapp.

– Vi har inte bråttom, utan låter väder och vind bestämma farten. Vi har stor respekt för havet, men ibland tar vi oss längre ut på havet för att få smaka på de stora vågorna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland