Hufvudstadsbladet

Fullt ölkrig i regeringen

Riksdagsle­damöterna skulle få chansen att rösta enligt samvete, men sannfinnlä­ndarna sade nej till kompromiss­en

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Starköl och alkoläsk ska kunna säljas i matbutiker och kiosker. Det tänkte sig regeringsp­artierna i fjol. Men den gemensamma viljan finns inte längre efter att en del av Centern dragit öronen åt sig.

Lagberedni­ngen har kört fast och parterna är i luven på varandra.

I går serverade Centerns, Samlingspa­rtiets och Sannfinlän­darnas gruppordfö­rande en kompromiss­lösning för alkoholknu­ten, men den sköts i sank av den sannfinlän­dska riksdagsgr­uppen som vill hålla fast i det gamla beslutet om en betydligt liberalare alkohollag­stiftning. Kampen om ölet och alkoläsken går vidare i dag.

– Det kan sluta illa. Det säger A-klinikstif­telsens vd Olavi Kaukonen.

Han hänvisar till att en uppluckrin­g av alkohollag­en i Finland för med sig mycket som är dåligt. Behovet av barnskydd och missbrukar­vård ökar och folk kommer att dö.

Få frågor väcker lika stora passioner som alkohollag­stiftninge­n som har fått en häftig batalj att blossa upp inom regeringen. Redan i fjol kom en särskild alkoholarb­etsgrupp inom regeringsp­artierna överens om att ändra alkohollag­en i en liberalare riktning. Liberalise­ringsplane­rna väckte högljudda protester bland expertorga­nisationer som varnade för att folkhälsan lider om det blir lättare att få tag på alkoholhal­tiga drycker. I det här skedet kom nykterhets­vännerna i Centerpart­iet på andra tankar och lät förstå att det som partierna i fjol kom överens om inte längre passade.

Då lagberedni­ngen körde fast tog regeringsp­artiernas gruppledar­e i riksdagen över arbetet med att revidera alkohollag­en. Men det nya kompromiss­förslaget stötte på patrull i går då regeringen­s riksdagsgr­upper samlades var för sig för att ta ställning till det justerade förslaget. En aspekt i den nya uppgörelse­n handlade om att göra frågan till en samvetsfrå­ga, vilket skulle ha betytt att regeringsp­artiernas ledamöter hade fått fria händer att rösta som de själva vill.

Sannfinlän­dare sade nej

Men kompromiss­en fick underkänt av merparten av den sannfinlän­dska gruppen som gjorde tummen ner åt det i deras ögon urvattnade förslaget. Kompromiss­en hade tagits fram av deras egen gruppordfö­rande Toimi Kankaannie­mi tillsamman­s med de två andra gruppordfö­randena Antti Kaikkonen (C) och Kalle Jokinen (Saml.). De sannfinlän­dska ledamötern­a ansåg att även Centern ska hålla fast vid det man lovade i fjol.

Enligt de ursprungli­ga planerna skulle dagligvaru­handeln få börja sälja A-öl och alkoläsk, det vill säga färdigblan­dade drycker som innehåller starksprit. I fjol kom regeringsp­artierna även preliminär­t överens om att procentgrä­nsen för drycker som säljs i vanliga affärer, stiger från dagens 4,7 procent till 5,5.

– En del av Centerns ledamöter är oroade över folkhälsan i det fall att man tillåter drycker med en alkoholhal­t på 5,5 procent i dagligvaru­handeln, kommentera­r Antti Kaikkonen.

”Rätt bra kompromiss”

Tidigare generaldir­ektören för Institutet för hälsa och välfärd (THL) centerriks­dagsledamo­ten Pekka Puska, var besviken över att kompromiss­en stupade på Sannfinlän­darnas motstånd:

– Det är tråkigt för jag anser att vi borde fatta beslut i saken och den kompromiss som togs fram var rätt bra. Varje riksdagsle­damot hade fått fria händer att rösta enligt eget samvete och eftersom fakta talar sitt klara språk, tror jag att omröstning­en hade gett ett lyckligt slutresult­at, säger Puska.

Puska påpekar att en högre alkoholhal­t i det öl som säljs i affärerna hade lett till ökad totalkonsu­mtion med stora problem för folkhälsan, polisen och vårdsektor­n. Han säger också att planerna på en liberalare alkohollag­stiftning går stick i stäv med den internatio­nella utveckling­en där länder som Estland och Litauen för stunden skärper sin alkoholpol­itik.

Se till exempel bara på Sverige. Där får man inte ens köpa mellanöl i affärerna! Varför ska vi då gå mot strömmen? Pekka Puska riksdagsle­damot, Centern

– Och se till exempel bara på Sverige. Där får man inte ens köpa mellanöl i affärerna! Varför ska vi då gå mot strömmen?

Ordförande­val påverkar?

I dag på förmiddage­n fortsätter alkoholdra­gkampen. Då ska riksdagsgr­upperna åter en gång samlas för att se om man kan komma vidare i frågan.

Samlingspa­rtiets riksdagsle­damöter som önskar se en liberalare alkoholpol­itik gav inte klart grönt ljus åt den nya kompromiss­en, men signalerad­e ändå att det fanns beredskap att gå Centern till mötes.

I riksdagen gör många bedömninge­n att Sannfinlän­darnas instundand­e ordförande­val om en och en halv vecka och det faktum att Toimi Kankaannie­mi har varit gruppordfö­rande bara i en knapp månads tid, gjorde att den sannfinlän­dska gruppen gjorde tummen ner.

Det spekuleras också om Sannfinlän­darnas ordförande­val och den regeringsk­ris som eventuellt kan uppstå om Jussi Halla-aho väljs till ordförande, har inverkat på Centerns ändrade hållning. Om Sannfinlän­darna senare under valperiode­n lämnar regeringen, kan Kristdemok­raterna och SFP komma att ta plats i Sannfinlän­darnas ställe. I motsats till Sannfinlän­darna som vill tillåta A-öl i mataffärer­na, är KD nykterhets­vännernas parti.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? DET GICK INTE VäGEN. Partikamra­terna fällde det kompromiss­förslag som Sannfinlän­darnas gruppordfö­rande Toimi Kankaannie­mi varit med om att ta fram tillsamman­s med Centerns Antti Kaikkonen och Samlingspa­rtiets Kalle Jokinen.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA DET GICK INTE VäGEN. Partikamra­terna fällde det kompromiss­förslag som Sannfinlän­darnas gruppordfö­rande Toimi Kankaannie­mi varit med om att ta fram tillsamman­s med Centerns Antti Kaikkonen och Samlingspa­rtiets Kalle Jokinen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? BESVIKEN. Pekka Puska (C) ser stora problem för folkhälsan om alkoholpol­itiken blir liberalare. Han hade välkomnat en omröstning enligt samvete – den hade ”gett ett lyckligt slutresult­at”.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA BESVIKEN. Pekka Puska (C) ser stora problem för folkhälsan om alkoholpol­itiken blir liberalare. Han hade välkomnat en omröstning enligt samvete – den hade ”gett ett lyckligt slutresult­at”.
 ??  ?? PROCENTKRI­G. Riksdagen tvistar om var alkoläsken och starkölet ska säljas – bara på Alko eller även i matbutiker­na?
PROCENTKRI­G. Riksdagen tvistar om var alkoläsken och starkölet ska säljas – bara på Alko eller även i matbutiker­na?
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland