Hufvudstadsbladet

Ytbehandli­ng är det effektivas­te sättet att underhålla ett yttertak

Ett ytbehandla­t tak förhindrar växtlighet från att leva på taket

-

, vilket skick fastighete­ns \t tertak är säger m\cket om husets allmänkond­ition. (n konditions­granskning av \t tertaket borde därför göras årligen varMe vår och höst. 0ed ett bra och regelbunde­t underhåll kan man spara tu sentals euro och till och med undvika en takrenover­ing. (tt grundligt underhåll och \tbehandlin­g av till exempel tegel minerit eller plåttak är ett utmärkt sätt att ge ett \ttertak upp till 20 år längre livslängd.

(nligt 5esta.otis verk ställande direktör 0DWLDV

/LQQD lönar det sig att låta en expert inom branschen konditions­granska \ttertaket tillräckli­gt ofta så att eventu ella större skador inte hinner uppstå ± detta sparar reda pengar.

cr 20 inledde 5esta .oti O\ ett utveckling­sarbete tillsamman­s med världens största tegeltillv­erkare kon cernen %raas 0onier i vil ken även finländska Ormax 0onier ingår. Ormax 0onier O\ och 5esta.oti O\ slog ihop sina erfarenhet­er sitt kunnande och sin kvalitet och resultatet av ett långt utveckling­sarbete blev mark nadens bästa \tbehandlin­g för tegeltak ± Ormax 3ro för profession­ellt bruk. 'en n\a produkten är marknadens enda \tbehandlin­gsprodukt för tegeltak som bevarar Or max originalga­ranti. $v alla tegeltak som finns på finlän darnas hem är 0 procent av taken gMorda av tegel som tillverkat­s av Ormax.

± 9i på 5esta.oti kla rar av att underhålla många olika slags tak förmånligt och med en snabb tidtabell. (tt gammalt tak blir praktiskt ta get som n\tt till både funktion och utseende efter en \tbe handling berättar /inna.

± (n \tbehandlin­g av \ttertaket är ett cirka f\ra gånger förmånliga­re alter nativ Mämfört med en takre novering. -u tidigare \tbe handlingen görs desto mera långlivat och bättre blir slut resultatet påminner /inna.

0ed marknadens bästa \tbehandlin­gsmetoder ökar \ttertakets livslängd och tak beläggning­en sk\ddas mot sol växtlighet luftförore­ning ar och övriga utmanande vä derleksför­hållanden.

81'(5+c// 2&+ <7%( +$1'/,1*

)örra sommaren ren gMorde och \tbehandlad­e 5esta.oti kunderna 7DUPR

RFK $UMD .RQVWDULV 2 år gamla tegeltak.

± 7egeltaket börMade vara i dåligt skick och det samlades alltid mossa och skräp på taket på grund av det rikliga trädbestån­det. -ag har funderat på vad man kunde göra åt det under de senaste åren i samband med höstunderh­ållet. (fter att 5esta.oti kontaktade oss bestämde vi oss för att låta \tbehandla taket berättar 7armo .onstari.

± 9i blev nöMda med både monteringe­n och slut resultatet. 5esultatet var sn\ggt och arbetarna sakliga och kunniga. 9i var i kontakt med 5esta.oti ännu dagen innan de skulle komma och fick arbetet att passa ihop med allas kalendrar efter det besvärliga vädret som ställ de till med utmaningar. 1u förväntar vi oss att den n\a tak\tan ska hålla i många år och att det inte längre ska samlas växtlighet på taket. 'en n\a tak\tan gör även att vi slipper oroa oss över takets fukttåligh­et upprepar 7armo.

± 9i kan verkligen re kommendera tMänsten till andra säger $rMa .onstari sammanfatt­ningsvis i slutet av intervMun.

(77 7(*(/7$. 6.$ 5(1 *g5$6 9$5-( c5

7egel är ett vackert och lång livat takmateria­l bara man kommer ihåg att sköta det med rätt metoder och till räckligt ofta. 1är \tan på ett gammalt tegeltak har blivit sliten utgör taket ett bra väx tunderlag för olika sporer mikrober alger och annan växtlighet. 'å tegeltaket vitt rar sönder uppstår sprickor och läckor. /äckage som pågått länge kan leda till att \ttertaket och takkonstru­ktio nerna är i ett sådant skick att en takrenover­ing är det enda alternativ­et som kvarstår.

$lla löv barr och övrigt skräp som vinden fört med sig bör tas bort från ett tegel tak årligen. 'et går dessut om att tvätta taket för att få bort ingrodd smuts och oren heter med ett lätt tr\ck och lätt borstning.

± 7vätt med hög tr\ckstvätt och högt tr\ck re kommendera­s inte eftersom det lätt kan skada teglet. (tt högt tr\ck förstör teglets \ta och öppnar upp den porö sa strukturen vilket gör att växtlighet kan växa ännu snabbare än annars. (tt tak som tvättas med högt tr\ck borde alltid behandlas med växtbekämp­ningsmedel och sk\dds eller \tbehandlin­gs medel påminner /inna.

3/c77$. , 6(59,&(c/ '(51

3låt är det vanligaste materi alet för \ttertak i )inland. , bästa fall är ett plåttak verk ligt långlivat men om det inte underhålls kan det behöva renoveras i förtid. (n \tbe handling som gMorts med rätt metoder är en bet\dligt ef fektivare och mera långlivad lösning Mämfört med traditio nell målning.

5esta.oti behandlar plåttak med marknadens bästa metoder och \tbe handlingsm­edel. (tt nog grant utfört grundarbet­e ett aktivt rostsk\dd och 89 sk\dd i kombinatio­n med en färg\ta som tål det nordiska vädret ger taket bästa möM liga sk\dd för åratal framåt.

352-(.7(76 *c1*

0ed tanke på husägarens plånbok är det viktigt att ing et Mobb görs i onödan. 5e kommendati­onen är därför att konditions­bedömninge­n görs av en fackman. , 5esta .otis kostnadsfr­ia kondi tionsbedöm­ning görs en genomgång av \ttertakets skick och eventuella under hållsåtgär­der. , samband med granskning­en berättar en representa­nt om olika al ternativ som finns för att un derhålla taket. .onditionsb­e dömningen görs tillsamman­s med kunden och om det finns behov för service eller renovering görs en skriftlig kostnadska­lk\l upp.

± 8tifrån vår erfaren het har vi valt ut marknads ledande produkter från hela världen som passar de ex trema förhålland­ena i 1or den. )astigheten­s ägare får därför garanterat den bästa verkningsg­raden för sitt tak oavsett takmateria­l påmin ner /inna.

± 9i erbMuder alla våra tMänster enligt n\ckelfär digt principen vilket innebär att allt arbete ingår allt från sk\dd av obMektet till slut städning och slutgransk­ning. 9id \tbehandlin­gar ger vi fem års garanti på arbetet och materialet.

± 9årt arbete är 00 procent inhemskt och hus hållsavdra­get år 20 är hela 00 euro.

5esta.oti utför under håll på över 00 tak un der \tbehandlin­gssäsongen 20 och s\sselsätter dr\gt 200 inhemska proffs.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 0DWLDV /LQQD IUnQ 5HVWD.RWL RFK GHQ Q|MGD NXQGHQ 7DUPR .RQVWDUL
0DWLDV /LQQD IUnQ 5HVWD.RWL RFK GHQ Q|MGD NXQGHQ 7DUPR .RQVWDUL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland