Hufvudstadsbladet

Supa mera är ”fel väg att luckra upp reglerna”

En ny högkonjunk­tur hägrar. Då dricker finländarn­a mera oavsett lagstiftni­ngen. Det är mycket som oroar A-klinikstif­telsen.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

– Det kan sluta illa. Det säger Akliniksti­ftelsens vd Olavi Kaukonen när HBL ber honom berätta vad det är som händer om starkölet och den starkare alkoläsken hittar till mataffärer, bensinmack­ar och kiosker runtom i landet.

Enligt A-klinikstif­telsen äventyrar en halv miljon finländare sin hälsa genom att dricka alkohol och sammanlagt 1,7 miljoner finländare uppskattas lida av nära anhörigas alkoholkon­sumtion. Det är över hälften av alla vuxna i landet. Behovet av barnskydd och missbrukar­vård kommer att skjuta i höjden. Allt det här och mera ingår i utlåtandet som A-klinikstif­telsen gav i januari om förslaget till ny alkohollag­stiftning. Stiftelsen vill inte förbättra tillgängli­gheten utan tvärtom, vilket är i linje med EU:s strategi.

Så här skrev HBL:s Susanna Ginman nyligen på ledarplats: ”Tillgängli­gheten är ett nyckelord inom alkoholpol­itiken eftersom man vet att ju lättare det är att köpa alkohol desto mer ökar totalkonsu­mtionen. Så har det ovedersägl­igen fungerat hittills. Den andra faktorn som har visat sig påverka totalkonsu­mtionen av alkohol är priset.”

Tisdagens förhandlin­gar i riksdagen slutade med att förhandlar­na kom överens om ytterligar­e åtminstone ett möte om den nya alkohollag­en.

– Det är bra för då finns en möjlighet att fortsätta prata förnuft, säger Olavi Kaukonen. Med alla erfarenhet­er som vi har i det här landet och alla siffror som finns – hur kommer det sig att så starka krafter kräver starköl och starkare alkoläsk i butikerna? – Säg det. Bryggeribr­anschen lobbar duktigt.

Den nya alkohollag­en ses som en vitaminspr­uta i en bransch som dras med höga skatter. Sedan 1969 har finländarn­a fått köpa mellanöl i mataffären och sedan 1980-talet även i kioskerna. Vad hände med alkoholkon­sumtionen? – Den fördubblad­es fram till 1975 men då måste man komma ihåg att det var väldigt mycket annat som då också förändrade­s i samhället. Det var ett helt annat land. Kioskeffek­ten var mycket mindre, säger Olavi Kaukonen.

Konsumtion­en ökar på bred front. De som super riktigt rejält dricker ännu mera och de som anser sig dricka måttligt dricker också mera, menar A-klinikstif­telsen.

Följderna är mera omfattande än beslutsfat­tarna förstår. Olavi Kaukonen verkställa­nde direktör för A-klinikstif­telsen

– Följderna är mera omfattande än beslutsfat­tarna förstår.

Dystrast är detta: Forskare vid Institutet för hälsa och välfärd THL uppskattar att förslaget till ny alkohollag skördar 150 dödsoffer i året – alltså utöver alla andra som dricker ihjäl sig.

– Regeringen vill luckra upp reglerna, okej, men jag tror inte att det här är rätt väg, säger Olavi Kaukonen.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? FINLAND KAN Få EN NY ALKOHOLLAG. A-klinikstif­telsens vd Olavi
Kaukonen är orolig för följderna.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST FINLAND KAN Få EN NY ALKOHOLLAG. A-klinikstif­telsens vd Olavi Kaukonen är orolig för följderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland