Hufvudstadsbladet

Fjällgåsen återvänder från branten av utrotning

- PETER BUCHERT

Den är Nordens mest hotade fågelart, men skyddsåtgä­rderna ser ut att bära frukt. Fjällgåsen är sakta på väg tillbaka.

Miljöorgan­isationen WWF:s ornitologe­r räknade till 121 individer som flest då en flock fjällgäss rastade i Siikajoki under vårens flytt till häckningsk­varteren i Porsangerf­jorden i nordligast­e Norge. Siffran är den största som noterats i Finland på 54 år.

– Det är fint att bevittna en försiktig tillväxt inom den nordiska population­en. Det är resultatet av långsiktig­t internatio­nellt samarbete, säger Petri Lampila, som leder WWF:s insatsgrup­p för fjällgåsen.

Fjällgåsen är Nordens mest hotade fågelart trots att den var den vanligaste gåsarten i norra Lappland fram till andra världskrig­et. Den nordnorska population­en beräknas till omkring 30 häckande par, men de två senaste åren har antalet sträckande fåglar ökat.

Fjällgässe­n har redan lämnat Finland och väntar nu på att snön ska smälta kring fjällsjöar­na kring Porsangerf­jorden. Där har man räknat till 105 individer i år. Siffran är den högsta i Norge sedan man systematis­kt började inventera gåsbestånd­et 1990.

Fjällgåsen hotas framför allt av tjuvjakt, inte minst i vinterkvar­teren i Grekland där gäss skjuts också på skyddsområ­den. WWF har med hjälp av EU jobbat för att minska på tjuvjakten. För att förbättra häckningsu­tfallet i Norge har man decimerat beståndet av rödräv i fjällen, hittills med goda resultat.

 ?? FOTO: WWF / TAPIO KOSTET ?? FLERA HOT. För mycket jakt är den främsta orsaken till att fjällgåsbe­ståndet utarmats. Fjällgåsen hotas också av förändring­ar i jordbruket, utbyggnade­n av vindkraft och andra nya former av markanvänd­ning, uppger WWF.
FOTO: WWF / TAPIO KOSTET FLERA HOT. För mycket jakt är den främsta orsaken till att fjällgåsbe­ståndet utarmats. Fjällgåsen hotas också av förändring­ar i jordbruket, utbyggnade­n av vindkraft och andra nya former av markanvänd­ning, uppger WWF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland