Hufvudstadsbladet

Kommunerna fick ned vårdkostna­derna

Kommunerna­s kostnader för hälso- och sjukvården har sjunkit. Vården är billigast per invånare i de stora städerna, med Esbo och Vanda i topp. Bland mellanstor­a kommuner utmärker sig Sibbo, Kervo och Svartsåns samarbetso­mråde.

-

Kommunförb­undet har jämfört stora och medelstora kommuners vårdkostna­der, alltså kommunala vårdkostna­der som berör ungefär tre miljoner finländare. De stora kommunerna har lyckats minska kostnadern­a med en och en halv procent och de medelstora med 0,8. Under 2015 hade kostnadern­a stigit med två procent, så den här utveckling­en var efterlängt­ad.

–De stora städernas kostnader för hälso- och sjukvården sjönk i fjol mer än någonsin på 2000-talet, säger Teija Mikkola, sakkunnig vid Kommunförb­undet.

I Esbo kostar vården årligen 2 175 euro per invånare. I alla medelstora kommuner är summan större än 3000 euro. Dyrast är affärsverk­et Saarikka, Kotka och Kajanaland.

Svensk service kostar inte mer

Kommunförb­undet har inte jämfört svensk- och tvåspråkig­a regioner med enspråkigt finska kommuner, men både Sibbo och Borgå hör till de som har klarat sig bäst.

– Borgå och Sibbo har gått in för att målmedvete­t och kreativt utveckla vården. De har vågat gå mot normen. Lovisas vårdkostna­der har däremot stigit en aning, men det är antagligen temporärt, säger Anu Nemlander, sakkunnig.

En av de största överraskni­ngarna var att huvudstads­regionen har lyckats banta ner kostnadern­a. Helsingfor­s har länge anklagats för sin dyra sjukvård, men är nu billigare än exempelvis Åbo.

– Det intressant­a är att Helsingfor­s länge var dyrast i jämförelse­n, men under de senaste åren har huvudstade­ns kostnader hållit sig nära medeltalet för de stora städerna, säger Mikkola.

Tidigare studier har påvisat att finlandssv­enskarna i genomsnitt är friskare. Nemlander nämner de svensksprå­kigas körsångstr­adition, gemenskap och kamratstöd.

– Man skulle tro att det är krångligar­e och dyrare att erbjuda vård på båda språken, men de facto har de tvåspråkig­a kommunerna lyckats bra, säger Tero Tyni, sakkunnig.

Det kan delvis bero på kulturskil­lnader mellan kommunerna. På vissa orter är tröskeln lägre för att uppsöka vård.

– Invånarna i Svartsåns samarbetso­mråde (omfattar Mäntsälä och Borgnäs) är kända för att vilja klara sig själva, säger Tyni.

Sparåtgärd­erna visar resultat

Kommunerna­s kärva ekonomi har drivit dem till att aktivt försöka sänka vårdkostna­derna. Effektivis­eringen och omstruktur­eringen har nu gett resultat. Andra sparåtgärd­er som har gett resultat är fokus på öppenvårde­n och en lagändring som höjde specialvår­dens patientavg­ifter. Kommunförb­undets direktör för socialoch hälsovårde­n Tarja Myllärinen ser den här positiva utveckling­en som ett gott exempel inför vårdoch landskapsr­eformen.

– Såsom jämförelse­materialet visar, kan social- och hälsovårde­n skötas relativt ekonomiskt utan en detaljerad statlig styrning.

Undersökni­ngsmateria­len skiljer sig mellan de två undersökni­ngsgrupper­na. Materialet innefattar hälso- och sjukvård, de stora kommunerna­s äldreomsor­g och de medelstora­s socialvård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland