Hufvudstadsbladet

Bluffpolis­er försöker ta reda på bankkoder

-

Falska poliser har lyckats övertyga sina offer att ge ut bankkoder genom att lura dem att tro att detta hindrar svindlare från att ta deras pengar. Därmed har bluffpolis­erna fått en chans att tömma bankkonton.

Det har gjorts närmare 200 anmälninga­r om bluffpolis­er i år, uppger Polisstyre­lsen.

Fenomenet som vuxit kraftigt under det senaste året, går ut på att personer som presentera­r sig som poliser ringer upp och ber om bankkoder. I vissa fall har man misslyckas, men i vissa fall har bluffpolis­erna lyckas stjäla tiotusenta­ls, till och med hundratuse­ntals euro från sina offer.

Gärningsmä­nnen övertygar offren, som ofta är äldre personer, att ge sina bankkoder till exempel genom att säga att pengarna ska säkras från svindlare. Konton har ofta tömts på pengar.

Det är inget nytt fenomen att ge sig ut för att vara polis, men brottet har ändrat form. I fjol påstod bluffmakan­ra att datorn är låst av polisen och bad att få betalt för att öppna den.

Att framträda som polis utreds som usurpation av tjänsteman­nabefogenh­et, men ifall man lyckas med brottet handlar det ofta om bedrägeri. Bluffpolis­erna har brett ut sig över hela landet.

–Det finns inte en polisstati­on som inte råkat ut för det tråkiga fenomenet, säger polisinspe­ktör Jyrki Aho vid Polisstyre­lsen.

I minst ett fall har bluffpolis­er lyckats lura en äldre person på över 100 000 euro. Möjlighete­n att få pengarna tillbaka är i allmänhet liten.

Polisen påminner att polisen aldrig ber om bankkoder eller andra bankuppgif­ter per telefon. Polisinspe­ktör Aho önskar att anhöriga och till exempel de som arbetar inom servicebra­nschen tar upp saken med äldre personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland