Hufvudstadsbladet

Tar konsthande­ln till vardagsrum­met

– Vi vill göra konsten mindre elitistisk och att konstnärer ska kunna leva på sin konst. Dessutom vill vi få fram konstverk som ligger i konstnärer­nas förråd och aldrig har visats för allmänhete­n, säger Patrik Edman, en av grundarna till Taiko som säljer

- HEIDI FURU Affärsmaga­sinet Forum www.forummag.fi

Taiko lanserade för ett halvt år sedan ett nytt koncept för att köpa äkta konst. Försäljnin­g och marknadsfö­ring är områden som konstnärer sällan känner sig bekväma med, och konstgalle­rier känns främmande för många konsumente­r. Därför fanns det en beställnin­g på en marknadspl­ats på nätet där konstnärer och köpare möts oberoende av tid och plats.

– Vi på Taiko har bakgrund inom kommunikat­ion, marknadsfö­ring och försäljnin­g och får därför ut budskapet på ett annat sätt, säger Patrik Edman.

Nätbutiken är till för yrkeskonst­närer och inte för amatörer, och bland konstnärer­na upplevs det som väldigt viktigt att de är i rätt sällskap.

Idén till Taiko uppstod för ett år sedan då Patrik och hans fru Pia Edman träffade en konstnär i Helsingfor­s som sade att hon hade hundratals målningar men ingenstans att sälja dem.

Taikos styrka är att nätbutiken är nationell.

– Taiko är en bra kanal för konstnärer som bor utanför huvudstads­regionen där största delen av kunderna finns. För konstnärer till exempel i Lappland eller på Åland blir det dyrt att transporte­ra konstverke­n och betala hyra för galleri i en stad flera hundra kilometer bort, säger Patrik Edman.

Landskap säljer bäst

Taiko uppger inga exakta siffror över försäljnin­gen, men grundarna är nöjda.

– Första månaden hade vi som mål sälja konst för 500 euro per dag och det överträffa­de vi klart. Också månaderna efter det har vi överträffa­t våra mål, säger Patrik Edman.

Det genomsnitt­liga priset för sål- da konstverk ligger på 800 euro, men variatione­n i pris är stor. De billigaste konstverke­n på Taiko, exempelvis krokiteckn­ingar, kan man köpa för under 50 euro. Det hittills dyraste sålda konstverke­t, en målning av Jukka Nopsanen, kostade närmare 7 000 euro.

De motiv som säljer bäst är landskap och djur. En av storsäljar­na hittills är en konstnär från Kuusamo som sålt tio konstverk – traditione­lla sjö- och skogslands­kap, men med en modern twist.

Portförbud på Facebook

Erotisk konst ingår i viss mån, men där sätter de sociala medierna gränserna. Taiko blev i ett skede portad från Facebook på grund av nakenbilde­r, men lyckades upphäva portförbud­et.

– Facebook har strikta kriterier för vad man kan publicera, och eftersom sociala medier är en mycket viktig marknadsfö­ringskanal för oss måste vi hålla oss till deras regler. I målningar, grafik och skulpturer är nakenhet okej, men i fotografie­r får till exempel inte bröstvårto­r synas, säger Patrik Edman.

Taiko tar 30 procent provision på sålda konstverk, i övrigt är webbtjänst­en avgiftsfri för konstnärer­na.

– Vår provision uppfattas som rimlig av konstnärer­na. Galleriern­a tar 40–50 procent provision, ibland rentav 60 procent, men de har hyror och andra omkostnade­r. Fördelen för oss är att vi kan ha hur mycket konst som helst till salu samtidigt eftersom konstverke­n inte lagras hos oss, utan hos konstnären, säger Patrik Edman.

Än så länge är majoritete­n av kunderna vanliga konsumente­r, men fokus ligger allt mer på företag. Dels företag som samlar konst, dels bolag

som vill förgylla kontorsmil­jön eller ge företagsgå­vor åt samarbetsp­artner eller personalen.

Alternativ till Ikea-affischer

Största konkurrent­en till Taiko är den så kallade inrednings­konsten, alltså affischer som säljs i möbelvaruh­us.

– Människor är lite rädda för konst i dag och konsten har försvunnit från vårt vardagliga liv. Många säger att de inte vet något om konst och därför inte kan vara intressera­de av konst. Eller att konst är för dyrt. När jag var barn hade mina föräldrar alltid äkta konst på väggarna, men nu är det många som har print och affischer i stället, säger Pia Edman.

En av Taikos ambitioner är att spräcka myten om att konsten är elitistisk.

– Då det skrivs om konst är det ofta artiklar om stora konstsamla­re som visar upp sina hem. Och man lyfter upp konstnärer som klarar sig på sin försäljnin­g, men glömmer bort alla andra konstnärer, säger Pia Edman.

– Vi vill vara en kanal för unga konstnärer som ännu inte har kontakter med marknaden, säger Patrik Edman.

En av de unga konstnärer som säljer sina verk på Taiko är Aino Keinänen, som Taikos kurator lyft fram som en lovande konstnär. Hittills har Keinänen sålt två konstverk på Taiko, och det är en mycket välkommen försäljnin­gskanal för henne.

– De tolv konstverk jag nu har till salu på Taiko har människokr­oppen som tema och där finns något element av naturen, säger Keinänen. Jag fascineras av tanken att grönalger liknar hår, och använder alger och strandsten­ar som element för att bygga upp människokr­oppen. Jag har försökt hålla konstverke­n i Taiko som en helhet, de bildar en egen utställnin­g.

Utrikeslev­erans

Taiko tror att det finns efterfråga­n på högklassig finländsk bildkonst även utomlands.

– Vi ser efterfråga­n i Sverige, övriga Norden och Japan och kommer att öppna leveransen globalt under det här året. Det kräver ännu lite teknisk utveckling innan vi kan hantera hela kedjan med mervärdess­katt, transporte­r, försäkring­ar och betalninga­r, säger Pia Edman.

På idébordet finns också samarbete med gallerier och artotek som kunde ha egna profiler på Taiko och sälja sin konst den vägen. Det är inte heller uteslutet att Taiko kommer ut fysiskt bland människor, till exempel i form av popup-utställnin­gar.

 ?? FOTO: JORE PUUSA ?? BESTåENDE. Ett äkta konstverk är ett hållbart inköp som stöder finländska konstnärer och finsk kultur, säger Pia Edman, Aino Keinänen och Patrik Edman.
FOTO: JORE PUUSA BESTåENDE. Ett äkta konstverk är ett hållbart inköp som stöder finländska konstnärer och finsk kultur, säger Pia Edman, Aino Keinänen och Patrik Edman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland