Hufvudstadsbladet

Mothugg mot Trump efter Tysklandsk­ritik

Två dagar efter det att Tysklands förbundska­nsler angela merkel varnade för ett opålitligt USa har president donald Trump twittrat tillbaka. men merkel får stöd från annat håll.

-

På Twitter kritiserar Donald Trump Tysklands handelsöve­rskott och de belopp tyskarna lägger på militären – för lite, enligt Trump.

”Vi har ett MASSIVT handelsund­erskott med Tyskland, plus att de betalar MYCKET MINDRE än vad de borde till Nato & militären. Väldigt dåligt för USA. Det här kommer att ändras”, twittrade Trump på tisdagen.

Uttalandet väckte omedelbart reaktioner.

”Donald Trump gör klart att han ser Tyskland som en politisk motståndar­e”, skriver Thomas Oppermann, ordförande i de tyska socialdemo­kraternas riksdagsgr­upp. Också han valde att twittra.

Utrikesmin­ister Sigmar Gabriel framhöll för sin del att förbindels­erna inte borde skötas via Twitter eller från öltält. Det var under ett tal i söndags som Angela Merkel framförde sina tvivel om USA:s tillförlit­lighet som allierad.

– Tiderna när vi kunde lita på andra fullständi­gt är på väg ut. Det har jag upplevt de senaste dagarna, sade Merkel under ett valmöte i München som hölls i just ett öltält.

”Transatlan­tiker”

I måndags upprepade Merkel sina synpunkter nästan ord för ord, men hon mildrade också sina uttalanden en aning genom att framhålla att hon är ”övertygad transatlan­tiker”.

Hon har också fått eldunderst­öd från andra håll. Paolo Gantiloni, premiärmin­ister i Natolandet Italien, lyfter fram betydelsen av klimatöver­enskommels­er. Sådana grundlägga­nde mål får inte äventyras även om de transatlan­tiska förbindels­erna är viktiga, sade han när han på tisdagen kommentera­de trätan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland