Hufvudstadsbladet

Första finalen en mardröm för Rinne

Pekka Rinne hyllades och hajpades inför den första NHL-finalen. Men matchen blev en mardröm för den finländska keepern.

- HBL-FNB

ISHOCKEY För Pekka Rinne i Nashvilles mål blev finaldebut­en något av en mardröm – Pittsburgh hade få skott på mål men pucken letade sig ändå in bakom finländare­ns rygg lite väl ofta. Å andra sidan kan han inte belastas alltför mycket för baklängesm­ålen.

Rinne stod för sju räddningar i matchen medan han släppte in fyra mål.

– Man försöker hålla sig i matchen på alla vis, genom att aktivt delta i spelet med pucken och stoppa puckar bakom mål. Men jo, det var en utmanande match, sade Rinne till Sportsnet efter matchen.

En annan statistisk konstighet var att Pittsburgh­s segermål i slutet av den tredje perioden kom på lagets första skott mot Rinnes mål på 37 minuter.

– Naturligtv­is är det annorlunda jämfört med en kväll då det är många skott, men det är mitt jobb att göra räddningar­na och jag är besviken över att jag inte kunde hjälpa mitt lag.

– Jag tycker vi gjorde en jättebra match och det är mycket positivt vi kan ta med oss från den här matchen. Men de (Pittsburgh) är ett väldigt opportunis­tiskt och skickligt lag, så vi måste begränsa våra misstag.

Olli Määttä i hemmalaget­s försvar hade en bättre kväll. Han spelade stabilt och fick också gott om speltid, drygt 22 minuter.

– Vi var inte i form i kväll. Men vi lyckades i de avgörande ögonblicke­n, sade Määttä enligt Pittsburgh Post-Gazette.

Pittsburgh kopplade greppet om segern genom tre snabba mål i slutet av första perioden. Jevgenij Malkin sköt 1–0 efter drygt 15 minuters spel, Connor Sheary satte tvåan en minut senare och strax före periodvila­n kom trean genom Nick Bonino. Målet var tursamt – Rinne räddade Boninos skott men returen studsade in via backen Mattias Ekholm.

Efter den olycksamma första perioden tog Nashville kontrollen över spelet och reducerade i andra perioden genom Ryan Ellis. Pittsburgh fick inte ett enda skott mot mål i perioden. Inget finallag har blivit utan skott på mål sedan NHL började föra statistik över skotten säsongen 1957–58.

I tredje perioden kom Nashville välförtjän­t ikapp genom mål av Colton Sissons och Frederick Gaudreau.

Det lutade redan mot förlängnin­g men då slog Jake Guentzel till med vårens tionde slutspelsm­ål som blev avgörande. Bonino sköt sedan 5–3-målet i tom bur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland