Hufvudstadsbladet

ANDRAS RÖSTER

-

Mauno Koivistos livsarbete ger färdkost för Finlands framtid.

Iltalehti Kreeta Karvala om att Koivisto i dag är historia, men att vår uppgift nu är att skapa framtidens historia.

Finland ligger väl till för pole position som mästare i Monopoluni­versum. Man kan bara undra om denna sällsynta marknadsko­ncentratio­n inom detaljhand­el, finans, byggverksa­mhet, medier och så vidare delvis kunde förklara de finländska exportbola­gens svaga resultat på senare år, jämfört med exempelvis Sverige?

Affärsmaga­sinet Forum Nicholas Anderson vågar i sin kolumn påstå att inget land i Västeuropa har koncentrer­at så mycket ekonomisk makt i händerna på så många olika oligo- eller monopol som Finland.

Samlingspa­rtiets strategi biter.

Ilta-Sanomat om att Petteri Orpo har lyckats skapa en fungerande strategi och att partiet har lyckats hålla sig ifrån sådant rabalder som statsminis­ter Juha Sipilä och Sannfinlän­darna ständigt tycks törna emot.

Även i världens bästa land för kvinnor och världens bästa land för barn att växa upp i finns män som begår övergrepp på barn, flickor och kvinnor. Det behövs ingen livlig fantasi för att inse hur det kan vara för kvinnor och barn i länder på andra sidan av skalan. För att inte bli beskylld för att vara anekdotike­r, det vill säga någon som bygger sin världsbild på enskilda händelser, hänvisar jag till fakta. I en färsk enkätunder­sökning från Folkhälsom­yndigheten har 7 755 personer i åldrarna 16–29 år svarat på frågor om sex. 54 procent av tjejerna och 27 procent av killarna har utsatts för en sexuell handling trots att de inte ville.

Expressen Lars Lindström om att man i Sverige inte kan blunda för att det finns alldeles för många män som saknar respekt för kvinnor och barn.

Arbete söks aktivare än tidigare.

Turun Sanomat om att det i april fanns 304 000 arbetssöka­nde vilket är 37 000 färre än för ett år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland