Hufvudstadsbladet

Är det bara Alko som kan rädda kvalitetsö­len?

- KRISTER A. MARTELL styrelseor­dförande Retpack Solutions Ab Oy

ALKOHOLLAG­EN Finland och dess befolkning är absolut värda en revidering av alkohollag­en. Det som dock är fel i beredninge­n av den nya lagen är att dess innehåll dikteras av de multinatio­nella bryggerier­na. Hur kan de göra det? Vd-posten i Finlands Bryggerifö­rbund rf innehas av Samlingspa­rtiet och den tillsätts inte utifrån kompetens som bland annat Alexander Stubb påstår.

De multinatio­nella bryggerier­nas påverkan påbörjades redan för drygt tio år sedan när accisen för engångsemb­allage togs bort. Efter det

skrotades det återfyllni­ngsbara systemet för glas- och plastflask­or i landet. Orsaken löd att engångsemb­allage är miljömässi­gt mer försvarbar­t än de återfyllni­ngsbara flaskorna. Hur man kan komma till den slutsatsen är en fullständi­g gåta. Återvinnin­gen av dryckesemb­allage har gått ned 10–15 procent och aluminiumb­urkar och PET-flaskor är en vanlig syn i naturen. Användning­en av plast och kartong i hanteringe­n har ökat lavinartat.

Nu har Samlingspa­rtiet fått i uppdrag att revidera alkohollag­en så att Bryggerifö­rbundets medlemmar Carlsberg (Koff) och Royal Unibrew (Hartwall) kan öka marknadsan­delarna i Finland. Jag har jobbat indirekt för Carlsberg i fem år och det enda som intressera­r företaget är marknadsan­delar

och enorma volymer. Ifall företaget yttrar något om miljö och ansvarsful­l alkoholför­täring så är det enbart för att öka sin försäljnin­g.

I de finländska butikerna kontroller­ar Bryggerifö­rbundets medlemmar dryckesutb­udet till 100 procent genom pantsystem­et för dryckesemb­allage. Suomen Palautuspa­kkaus Oy (Palpa) ägs till hälften var av butikskedj­orna och de tre största bryggerier­na som opererar i Finland. De kan styra marknaden genom skyhöga introdukti­onsavgifte­r för inträde till pantsystem­et. Deras egen kostnad kan de däremot reglera enligt marknadsan­delar eftersom de lyfter ut den outtagna panten i Finland som ligger på cirka 25 miljoner euro årligen.

Jag är säker på att utbudet

kommer att minska på framför allt kvalitetsö­l ifall all ölförsäljn­ing övergår till dagligvaru­handeln. De försöker med alla medel se till så att inte mikrobrygg­erierna erhåller för stora marknadsan­delar. Jag trodde aldrig jag skulle säga det, men jag tror att Alko kan vara den enda möjlighete­n för att konsumente­n skall erhålla kvalitetsö­l i framtiden. Det förutsätte­r såklart att någon inom Alko kan tänka, men det igen är väl enbart önsketänka­nde?

Det är bra att Centern vågar eller kan sätta emot de multinatio­nella bryggerier­na för ingen annan beslutsfat­tare verkar ha kurage nog att sätta något emot dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland