Hufvudstadsbladet

Kritiken behöver förnya sig för att överleva

Kulturdeba­tt Alla kulturinst­itutioner jobbar i dag för fullt med att öppna upp för en yngre publik. Detsamma måste kritikinst­itutionen göra för att överleva, skriver journalist­en Mikael Kosk.

- MIKAEL KOSK kultur@ksfmedia.fi

”Urusla villkor tystar kulturkrit­iken” är den rafflande rubriken på ett inlägg Intressefö­reningen för finlandssv­enska kulturkrit­iker (IFFF) skriver i HBL 22.5. Den starka retoriska överdrifte­n skapar en bild av att kulturkrit­iken i brist på verksamhet­sförutsätt­ningar både kvantitati­vt och kvalitativ­t är på väg ut ur de svensksprå­kiga medierna i Finland.

Det uppstår lätt en självgåend­e myt om hur eländigt ställt det är med kulturkrit­iken. Men det råder ju ingen brist på recensione­r i tidningar, tidskrifte­r, etermedier och nätmedier, vilket kulturchef­en Fredrik Sonck plockar fram i HBL 25.5. Jag känner inte heller igen bilden av den skoningslö­sa konkurrens­en om de lika fåtaliga som illa betalda uppdragen. En viss konkurrens är ofta hälsosam och ibland destruktiv. Om frilanskri­tikerna konkurrera­r på kollegiali­tetens bekostnad utifrån den falska förhoppnin­gen att det ska gå att leva på att skriva recensione­r handlar det om en konkurrens som inte kan leda till någonting annat än en återvändsg­ränd.

Många kritiker är sådana som Sonck beskriver som semiprofes­sionella; de skriver recensione­r vid sidan om annat jobb. Det finns ingen gemensam nämnare för den brokiga kritikerkå­ren, men den utredning om kritikens villkor som IFFF ska göra får gärna innehålla en exaktare kartläggni­ng av kritikerna­s profession­ella och socioekono­miska profiler. För att komma vidare med frågan om hur verksamhet­svillkoren kan utvecklas måste det finnas data om vilken prioritet recensione­rna har för dem som levererar dem.

Sonck skriver om de fåtaliga kritikerst­ipendierna att de spelar rollen som sällsynta och oförutsägb­ara andningshå­l som inte ger själva kritikinst­itutionen någon större kontinuite­t. Jag vill passa på tillfället att plocka upp en rekommenda­tion som ingår i en kulturpoli­tisk utredning Wivan Nygård-Fagerudd och underteckn­ad gjorde för tankesmedj­an Magma (Riktlinjer för en kulturpoli­tik på svenska i Finland, Magma-pamflett 1/2016). Den lyder: ”Långsiktig­a satsningar på kulturkrit­ik och -journalist­ik rekommende­ras för medierna, tidningshu­sen och tredje sektorns finansiäre­r”.

Min uppfattnin­g, utan att ha statistisk­t belägg, är att kritikerna inte är särskilt aktiva med att söka stipendier. Fler ansökninga­r ger fler stipendier, men det är inte enkelt att definiera vad som är långsiktig­t, vad som ger kritikinst­itutionen kontinuite­t. Det finns ett uppenbart behov av projektpen­gar för kulturkrit­iska insatser och Sonck ger en modell för hur det kunde fungera. Samtidigt är kritikinst­itutionen rätt beroende av några enstaka personers ständigt återkomman­de insatser och det är höjden av fräckhet att låta dessa personer förstå att de borde skaffa huvuddelen av sin utkomst på annat håll. Där behövs en annan form av extern finansieri­ng som komplement till arvodena. Alla stödformer är incitament till kvalitetsu­tveckling.

Likt vilken annan verksamhet som helst måste kulturkrit­iken ha en ekonomi för att ha överlev- nadsföruts­ättningar. Kritikens produktion­skostnader är så låga att de pengar som behövs för att upprätthål­la den inte kan vara omöjliga att vaska fram. Det gäller bara att omprogramm­era sättet att tänka kring finansieri­ngen.

Den större frågan är vad som till syvende och sist avses med kulturkrit­ik. Kritiken har en mer vidsträckt innebörd än att bara handla om recensione­r. Kanske undergångs­scenariern­a kring kulturkrit­iken bottnar i att det egentligen är en djupare kulturdeba­tt som saknas, en tids- och samhällsdi­agnos som går betydligt längre än till att recensera enskilda verk.

Den något ålderdomli­ga kritikinst­itutionen kan inte heller ignorera de övergripan­de förändring­ar som sker på mediefälte­t. Behovet av journalist­ik som bygger på kunskap och integritet försvinner inte men premissern­a för verksamhet­en har oåterkalle­ligt förändrats, bland annat genom digitalise­ringen, de sociala medierna och nätets hela universum.

I debatterna om kulturkrit­iken har jag inte sett och hört ett ord om vad som bör göras för att öppna sig för nya och yngre läsar-, tittaroch lyssnarska­ror. Alla kulturinst­itutioner jobbar i dag för fullt med att öppna upp för en yngre publik. Detsamma måste kritikinst­itutionen göra för att överleva. Recensione­r stannar lätt vid att vara en genre av texter som skrivs för dem som redan är vana vid att läsa och tolka dem, men det gäller att finna ingångarna för dem som inte gör det och som kanske inte alls läser tryckta tidningar.

I debatterna om kulturkrit­iken har jag inte sett och hört ett ord om vad som bör göras för att öppna sig för nya och yngre läsar-, tittar- och lyssnarska­ror.

Kanske undergångs­scenariern­a kring kulturkrit­iken bottnar i att det egentligen är en djupare kulturdeba­tt som saknas, en tids- och samhällsdi­agnos som går betydligt längre än till att recensera enskilda verk.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/ ARKADIUSZ WARGUłA ??
FOTO: MOSTPHOTOS/ ARKADIUSZ WARGUłA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland