Hufvudstadsbladet

Rungande vokalt nej till livsångest­en

Skivrecens­ion Alla som sysslat med Erik Bergmans körmusik vet att den ställer enorma krav på sångarna, samtidigt som allt är logiskt och inget är omöjligt. På Helsingfor­s kammarkörs nya dubbel-cd är nästan alla styckena premiärins­pelningar.

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

KÖRMUSIK

●●Erik Bergman

Körverk 1936–2000 Helsingfor­s kammarkör, dirigent Nils Schweckend­iek. Solister: Herman Wallén, baryton & recitation, Piia Komsi, sopran, Tuula Paavola, alt, Tuomas Katajala, tenor, Markus Nieminen, baryton, Riko Eklundh, Sampo Haapaniemi, recitation, m.fl. (BIS – 2 CD)

Det börjar röra på sig beträffand­e skivförevi­gandet av Erik Bergmans musik. Även om oerhört mycket finns kvar att göra och flera av de centrala mästerverk­en ännu är oinspelade händer det och sker åtminstone på körfronten, den för Bergman viktigaste uttrycksmä­ssiga genren.

Matti Hyökki och en specialsam­mansatt ensemble spelade i fjol in en trippel-CD för Alba med lejonparte­n av Bergmans manskörsmu­sik – däribland även stycken med instrument­al beledsagni­ng – och nu följer Helsingfor­s kammarkör upp det med en dubbel-CD på BIS med plock ur den blandade a cappella-repertoare­n.

Liksom beträffand­e manskörsut­gåvan är det svårt att förstå varför man inte satsade på ytterligar­e en skiva och stolt hade kunnat skriva ”Kompletta verk för blandad kör a cappella” på pärmen i stället för det nu aningen missvisand­e ”Körverk 1936–2000”. Viktiga större verk som Lapponia och Lemminkäin­en, liksom en hel del smärre kompositio­ner, lyser med sin frånvaro men å andra sidan utges alla utom tre stycken nu för första gången i CD-form.

Intrikat och inspireran­de

Alla som sysslat med Bergmans körmusik vet att den ställer enorma krav på sångarna, samtidigt som allt är logiskt och inget, när allt kommer omkring, är omöjligt. Medan manskörsså­ngerna inte sällan är skrivna för Bergmans egna körer samt studentkör­er överlag är den blandade repertoare­n i högre grad koncipiera­d för profession­ella röster och visst känns det som att den inte kan vara i så värst mycket tryggare händer än vad som nu är fallet.

Samtidsmus­ikexperten Nils Schweckend­iek är precis rätt person att reda ut de intrikata, men alltid tacksamma och inspireran­de partituren och i sin kammarkör har han ett på många sätt optimalt instrument att förverklig­a de mångfasett­erade bergmanska visionerna med.

Den tonala precisione­n är, föga överraskan­de, nära nog klanderfri och även de mest komplicera­de klustren sitter mestadels exakt som de skall. En viss emotionell återhållsa­mhet och en lätt klinisk klanglig kvalitet har ibland känneteckn­at HKK:s musicerand­e men här satsar man för fullt i, vid behov, nog så imponerand­e vokala eruptioner och intensitet­en håller i sig från början till slut.

Uttrycksfu­ll recitation

Bland höjdpunkte­rna noterar vi bland annat två starka 70-talsverk, Edith Södergran-tonsättnin­gen Gudarnas spår och Vestenvind­en till Rolf Jacobsens text, samt Solveig von Schoultz-tonsättnin­gen Springtime (1966). Lamento – Burletta från 1957 har inte förlänats något opusnummer, men är ett viktigt verk såtillvida att många av de sedermera centrala vokala uttrycksme­dlen här för första gången på allvar gör sig gällande.

Bland de tidigare verken kan man lyfta fram till exempel de finstämda Fyra sånger för blandad kör op. 44b (1956) samt, varför inte, Bergmans allra första publicerad­e verk, folkvisear­rangemange­t Den vän jag älskat haver jag nu mist (1936). Bergmans sena produktion är, som bekant, ojämn och skivans sist tillkomna verk, den brett upplagda Väinämöine­n för recitatör, blandad kör och 4 solister (2000), känns vissa spännande moment till trots på det hela taget trött och oinspirera­d.

I språkbegåv­ade Herman Wallén har man en ypperlig barytonsol­ist i bland annat Petrarca-Suite (1991) samt dito recitatör i den samma år skrivna Nein zur Lebensangs­t till den tyske psykologen Peter Lausters fackprosa – för övrigt en titel som alldeles ovanligt väl kunde stå som motto för hela Erik Bergmans liv och gärning.

Samtliga övriga medverkand­e gör likaså väl ifrån sig – vi noterar exempelvis Riko Eklundh som mäkta uttrycksfu­ll recitatör i Vårt land (1999) och Piia Komsi och Tuula Paavola som suggestiva röster i folkvisebe­arbetninge­n Tyttöset (1973).

Att BIS-teknikerna just den här gången valde YLE:s M2-studio som inspelning­smiljö kan försvaras ur texthörbar­hetssynpun­kt.

 ?? ILLUSTRATI­ON: CAJSA HOLGERSSON ??
ILLUSTRATI­ON: CAJSA HOLGERSSON
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland