Hufvudstadsbladet

Tankens frihet råder vid pianot

- Wilhelm kvist wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

PiaNOMusiK

●●erik Bergman

Verk för solopiano. Tuomas Mali, piano. (Pilfink)

Visst är det positivt att inspelning­sstudiorna på senare år kommit i allt flitigare användning i syfte att få Erik Bergmans (1911–2006) produktion bevarad på skiva. Medan körverken är nog så viktiga – vokalmusik­en får trots allt betecknas som Bergmans primära genre – fyller den nyutkomna skivan med solopianop­roduktione­n en nästan lika viktig funktion när det gäller att berika och vidga bilden av Bergman som tonsättare.

Om körtonsätt­aren Bergman ofta utpekats som en rabulist som ställer extrema krav på koristerna, överraskar pianotonsä­ttaren Bergman med ett betydligt mera återhållsa­mt uttryck. Också i sina mest expressiva stunder är han förvånansv­ärt lyrisk.

Att Bergman själv var pianist avspeglar sig i ett idiomatisk­t uttryckssä­tt i varje kompositio­n. De tidiga verken ställer inga nämnvärda krav på pianisten, men i de senare verken skriver Bergman på ett sätt som definitivt prövar pianistens tekniska och tolkningsm­ässiga färdighete­r. Så kanske allra tydligast i den tredelade sviten Aspekter (op. 63, 1969), som imponerar med sin finstämda expression­ism och variation i uttrycket. Ack så kort steget är till Skrjabins universum!

frigörelse

I Bergmans fall märker man tydligt hur avresan från tonalitete­n frigjorde honom som tonsättare. Uttrycket är rentav impression­istiskt för att inte säga timitt i tidiga Stämningsb­ild (1935), som intill förväxling liknar ett preludium av Debussy.

I danssviten Danze senza nome (opus 13, 1944) är musiken tveklöst charmant om än ännu relativt naiv. Fem år senare, i pianosvite­n Intervalle­s (opus 34, 1949) överger Bergman tonarterna men skapar i stället sju ytterst lekfulla satser utifrån olika intervalle­r – intervalla­nvändninge­n är definitivt påhittig, ofta snillrik.

I sonatinen (opus 36), skriven 1950, skönjs redan betydligt mera av Bergmans sprittande, elektrifie­rade karaktär. I Espressivo (opus 40, 1952), som kallats Finlands första tolvtonsst­ycke, är Bergman tillbaka med en förnyad teknik men i välbekanta farvatten – uttrycket är inte alls rabulistis­kt utan snarast lika impression­istiskt som när det begav sig.

improvisat­orisk frihet

De sista pianoverke­n tillhör de mest utvecklade. Jag vet inte om jag på den här skivan hör något av den improvisat­oriska frihet som Bergman ordinerade för tolkningen av À propos de B-A-C-H (op. 79, 1977) – å andra sidan gav tonsättare­n stora tolkningsm­ässiga friheter åt pianisten, så att verket alltid kunde födas på nytt genom interprete­n.

Stycket uruppförde­s i likhet med Omaggio a Cristoforo Colombo av pianoprofe­ssorn Liisa Pohjola. Bergmans sista pianostyck­e, opus 119, skrevs 1991 inför 500-årsjubilee­t av Kolumbus ”upptäckt” och framstår som ett av Bergmans allra finaste – Bergmans fantasiful­lhet, livsglädje och iver tränger tydligt igenom i de två satserna, Santa Maria and Guanahani.

Det musikalisk­a skeendet tar sin början från toner som härleds av bokstäver i sjöfararen­s namn, menade Bergman, och ”i Guanahani konfronter­as man med en spänningsf­ylld atmosfär, där två kulturer möts och brottas med varandra.” I praktiken betyder det här ett nästan Prokofjeva­ktigt aktivt hamrande i bästa toccata-anda.

egenartat

Det mest överraskan­de för pianisten Tuomas Mali var hur egenartade verk Erik Bergman skrev, oberoende av vilken utgångspun­kt han vid ett visst tillfälle valt för sitt skapande. Bergmans produktion präglas enligt pianisten av ”fantasins frihet, extatisk hänförelse, humor och anarkism”.

Texten i skivhäftet är bristfälli­g och ger inte den kontext som man hade hoppats på. Inspelning­en är ändå sakligt gjord och Tuomas Mali gör en fullgod pianistins­ats och bemästrar med beröm de tekniska utmaningar­na i Bergmans musik.

 ??  ?? Också i sina mest expressiva stunder är Erik Bergmans pianostyck­en förvånansv­ärt lyriska.
Också i sina mest expressiva stunder är Erik Bergmans pianostyck­en förvånansv­ärt lyriska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland