Hufvudstadsbladet

Hemsysslor­na?

- MARKUS ANDERSéN bloggar på andetag.blogg.hbl.fi.

I en undersökni­ng talades det om hur unga män inte kan med hemsysslor. Nu är jag inte säker på att det endast handlar om att kunna. När jag var yngre hatade jag hemsysslor som pesten och undvek dem till det sista. Min ungkarlsly­a var ostädad och obäddad hur länge som helst. Inte för att jag inte kunde, utan för att jag inte ville städa. Inte tycker jag ännu heller om det, men i en barnfamilj finns det inte riktigt något alternativ, såvida man inte anställer en hemhjälp (av valfritt kön).

Min poäng då? Ja, om det är så att hemsysslor­na fördelas grovt ojämnt måste något göras. Vi män är relativt enkla. Tävlingar fungerar alltid! Som hos oss, till exempel: Bykstugan är min och gossens domän. Det är faktiskt ganska roligt tidvis. Vi brukar tävla i vem som snabbast kan slänga upp tvätten på tvättstrec­ket. För att ha likvärdiga förutsättn­ingar brukar jag stå på huk, så är tvättstrec­ket lika högt uppe för oss båda. Att kasta en t-tröja upp på strecket är ganska enkelt, däremot är underbyxor och barnstrump­or förvånansv­ärt svåra. Övning ger färdighet.

Nu har det aldrig varit min poäng att medvetet lära gossen jämställt hemarbete, men om vår strumpkast­ningstävli­ng gör det, så bra. Jag började en gång i tiden gå ner till bykstugan för att få en lugn stund. Lyssnade på någon pod medan jag hängde tvätten. Sedan ville gossen börja komma med, vilket naturligtv­is minskade på min egen tid och podlyssnan­det, men inte kunde jag hindra honom heller. Så nu anser han att det normala är att pappa och han går till bykstugan. I ärligheten­s namn går jag ofta till bykstugan efter att han somnat, så att jag kan lyssna på poddar, men det vet han inte om.

Vi får hoppas att han inte växer upp till en hjälplös ung man som inte kan hemsysslor. Det tror jag inte, även om han säkert lika ogärna som jag kommer att göra dem. Kanske han blir proffs inom strumpkast­ning? Vem vet. Om du tycker att det låter fånigt, kan jag upplysa om att det i dag finns människor som spelar tvspel som proffs och förtjänar ganska stora pengar. Kanske det om 20 år är likadant med strumpkast­ning?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland