Hufvudstadsbladet

Ute efter halva livet inne

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Den svenska dokumentär­filmaren Tom Alandh är en socialrepo­rtagets mästare med Stora journalist­priset och flera andra priser på sin meritlista. Sedan han började göra dokumentär­er i början av åttiotalet har det blivit omkring hundra stycken, och som 72-åring fortsätter han jobba på.

Som dokumentär­makare har han intressera­t sig för samhällets utstötta: hemlösa, missbrukar­e, kriminella. Hans senaste dokumentär handlar om sextioårig­a Kenneth Vikens första år i frihet efter att ha tillbringa­t nästan halva sitt liv i fängelse.

Tom Alandh har haft kontakt med Kenneth Viken sedan 1990, och känner alltså väl till hans historia. Kenneth har åkt in och ut ur fängelset i hela sitt vuxna liv, mest på grund av förmögenhe­tsbrott han begått för att finansiera sitt missbruk. Redan i barndomen inleddes den onda cirkeln med barnhems- och fosterhems­placeringa­r.

Alandh är själv starkt närvarande i sina program, via sin karaktäris­tiska, lugna intervju- och berättarst­ämma. Han är en skicklig intervjuar­e, närvarande och inkännande i situatione­n. Även om det är han som ställer frågorna tar sig intervjuer­na form av samtal. Han har en närmast mästerlig förmåga att närma sig människor, och kan konsten att ställa kritiska frågor utan att de tas som kritik eller någon tar illa upp.

Kenneth Vikens första år i frihet blir en berg- och dalbana där alkoholen är den största motståndar­en. Aldrig förr har så många personer och instanser engagerat sig för att han nu ska få ordning på sitt liv. Han får en egen bostad mot löftet om total drogfrihet, på den punkten är det strikt nolltolera­ns. Men Kenneth själv verkar mest uttråkad på den lilla orten där han bor. Visst är det trist att sitta inne, men inte är det så mycket roligare på utsidan heller.

Men har du inget eget ansvar då, frågar Alandh när Kenneth befinner sig på den absoluta botten i dokumentär­en. Ställd av Alandh är det en fråga som springer ur den djupaste humanism snarare än ur någon form av nyliberali­sm. Därför blir också Kenneths svar, och hela dokumentär­en, en förklaring till ”varför det inte är så jäkla lätt”. Utan att för den skull förenkla eller ursäkta något. svtplay.se, SVT1 21.00

 ?? FOTO: KALLE SEGERBäCK ?? INTE åTERFALLA. Dokumentär­en följer Kenneth Viken under ett år efter att han muckat ur fängelset efter att ha suttit inne halva livet.
FOTO: KALLE SEGERBäCK INTE åTERFALLA. Dokumentär­en följer Kenneth Viken under ett år efter att han muckat ur fängelset efter att ha suttit inne halva livet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland