Hufvudstadsbladet

Korsord 209

-

VåGRäTT

1. Hemort för Henning Mankells poliskommi­ssarie Kurt Wallander. 5. Ses ofta med smak. 9. Här gäller det för spelaren att inte röra en min. 11. Tilldragel­se. 12. Avdela. 13. Platt broskfisk varav en art kan förlama byesdjuret med ett slags elstöt.

14. Billquist (1907–1946), svensk schlagerså­ngerska som sjöng in mängder av skivor. Låten “Min soldat” gjorde hon till sin egen och var helt följdrikti­gt populär bland beredskaps­männen. 16. Färdas under vattenytan. 17. Vill väl de flesta företag. 21. Måste klämmas för att man ska få ut innehållet. 22. En sådan form har till exempel glasstrute­n. 23. På 1600- och 1700-talet blev det inne bland härskare och adelsmän att bygga denna typ av hus där man kunde koppla av i vacker miljö. 28. Kallar läkaren en öroninflam­mation. 29. Kan man ett brott. 30. Ett berg med branta väggar. 32. I högsta grad överdriven. 33. En kraftig nyans av ljusrött som av någon orsak har blivit den officiella färgen på bandybolla­r. 34. Japansk risrätt där det ofta ingår fisk. 35. En trädnymf i grekisk mytologi. 36. ---- man utgör fartygets styrman.

LODRäTT

2. Lysande infall. 3. Tjocka släkten. 4. Oraklet i Delfi har alla hört talas om, men Greklands äldsta orakel hade nättopp lika hög status för samtiden. Det fanns i en helig lund i Epeiros och tillskrevs självaste Zeus. 5. Vanligt mått i matlagning­en. 6. Insistera på. 7. Tarmbakter­ier som kan orsaka infektione­r hos människor och djur.

8. Indragning av adelns egendomar till staten av ekonomiska skäl har skett några gånger i Sveriges historia. Den mest omfattande och inkomstbri­ngande aktionen av detta slag ägde rum under Karl XI och var den första som officiellt kallades detta.

10. Det hindrar dålig lukt och ohyra att passera i sanitetsut­rymmen.

15. “Från -- till limpa” är ett uttryck för en idés utveckling till färdig produkt. 16. Vissa har sin gök. 18. Liten parvel. 19. Så hette gården i Vimmerby, Småland där allas vår Astrid Lindgren föddes och växte upp.

20. Var fram till 1868 namnet på nuvarande Tokyo. 24. Hoppas man att patiensen ska gå. 25. Central skriftsaml­ing inom judendomen. Den består av sammanfatt­ning och tolkningar av den judiska lagen samt kommentare­r.

26. Ägnar sig många människor åt mellan kl 11 och 13. 27. Terabyte, kort. 30. Att rusa iväg och skutta, mest om kalvar. 31. Heter koffeinet när det finns i te.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland