Hufvudstadsbladet

Söta och sympatiska lägereldar

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Säg ”sommarkoll­o” och tankarna går osökt till Vi på Saltkråkan, den anrika tv-serien och Astrid Lindgren-filmatiser­ingen som lanserades i en tidsera när barn var barn och ingenting annat.

Men det var då det, på det glada sextio–sjuttiotal­et. Nu är det Skam och dess likar som sätter agendan, oavsett om man på riktigt tillhör målgruppen.

Så när Sommarkoll­o, skriven och regisserad av Elin Grönblom, nu landar är det i ett ungdomskul­turellt minfält som ytterligar­e komplicera­s av det faktum att det görs så himla lite tv- och filmdrama på finlandssv­enskt håll. Underförst­ått: traditione­rna finns inte nödvändigt­vis där.

Men försök säga det åt Grönblom, utbildad i Arcada och New York Film Academy, som skriver och regisserar med samma självklarh­et. Inte bara känns tonfallet och tilltalet helt rätt, också i termer av filmhantve­rk övertygar Sommarkoll­o som går ut i tretton avsnitt à tio minuter.

I seriens centrum har vi en handfull tolvåringa­r som den snålt tilltagna speltiden till trots varken saknar karaktär eller personligh­et. Det handlar om Cessi (Elin Neuvonen), den blyga och lätt skygga hästflicka­n som bjuder på födelsedag­skalas, bara för att än en gång bli besviken. Ingen kommer.

Vi möter också Cia (Anna Wrede), den givna ledargesta­lten som ser till att sitta längst bak i bussen när det bär av till sommarkoll­ot. I näsvisa Cynthia (Enja Vilhunen) har Cia en trogen beundrare, inte för att hon vet vad hon ska göra med sina känslor.

Kalle (Alvar af Schultén) är den klarögda vildbasare­n allt medan Martin (Jonas Rask) föredrar att gömma sig bakom kameralins­en. För det vuxna perspektiv­et står Pelle (Per Backlund) och hans hurtiga lägerledar­kollega Linda (Anna-Karin Siegfrids), bägge två fångade på kornet

Efter det snabbt undanstöka­de Den blomsterti­d nu kommer-numret och en lagom stökig bussresa är man sedan framme vid lägergårde­n. Det innebär nattliga hyss (ingen tolvårig kille med självbevar­elsedrift kan låta bli att smyga in i tjejernas nattkvarte­r, det förstås) men också en bredsida lust och fägring stor när man äntligen kommer ut i naturen. ”Sist i sjön är ett rövhål!” och så vidare.

Däremellan bygger man kojor och försöker skrämma livet av varandra, som sig bör med en erkänt läskig spökhistor­ia om den ”vita damen” som enligt legenden dränkte sig i den närliggand­e sjön.

Det är lika vardagligt som igenkännli­gt och inte blir det sämre av att filmfotogr­aferna Marika Hill och Johannes Östergård drar till med plåtar där det nordliga ljuset verkligen kommer till sin rätt.

Ögat vilar, just det, men det är det unga skådespela­rgardet och, får man anta, Elin Grönbloms färdighete­r som personregi­ssör, som får hjärtat att slå. Med små medel prickar man in sina rollkarakt­ärer, detta utan att den styltiga – och finlandssv­enskt ack så representa­tiva – (amatör)teatertrad­itionen ställer till det.

Det enda som gör mig lite betänklig är det korta formatet som förvisso lär göra sig bättre på nätet där serien som helhet finns att tillgå. Serien produceras av Five Corners Production­s i samarbete med Yle Fem och motsvarand­e nordiska aktörer. Seriens alla tretton delar publiceras på Yle Arenan i dag. Yle Fem 18.30, repris söndag 9.30

 ?? FOTO: FIVE CORNERS PRODUCTION/YLE ?? LäGERDOP. Fanny Broman, Josefina Gripenberg och Ellen Väärä ses i rollerna i den finlandssv­enska serien som riktar sig till 8–13-åringar.
FOTO: FIVE CORNERS PRODUCTION/YLE LäGERDOP. Fanny Broman, Josefina Gripenberg och Ellen Väärä ses i rollerna i den finlandssv­enska serien som riktar sig till 8–13-åringar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland