Hufvudstadsbladet

Från fröken till försörjare

Det har skrivits många böcker och tidningsar­tiklar om Emma Irene Åström som var Finlands andra kvinnliga student och första kvinnliga universite­tsmagister. Landets allra första fröken att få studentlyr­an, Marie Tschetschu­lin, har fått stå i skuggan av sin

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Marie Tschetschu­lin förtjänar att bli ihågkommen. För 147 år sedan blev hon Finlands allra första kvinnliga student. Om ödet ville det annorlunda hade hon kanske kunnat få en akademisk karriär. I stället dog hennes pappa ung och som äldsta barnet fick hon allt ansvar för familjen.

När 18-åriga Marie Tschetschu­lin går ner för trapporna från universite­tet och ut mot Senatstorg­et hurrar pojkarna. Marie skyndar de cirka tvåhundra metrarna till hemmet på Fabiansgat­an 27 för att berätta den glada nyheten. Hon bär vit klänning, ljusblått skärp och en matchande stor rosett i håret – Marie är väldigt à la mode i Helsingfor­s den 18 maj 1870.

Hemma väntar tegelfabri­kören och redaren, den ryskättade pappa Feodor och svenskätta­de mamma Hilda (född Eckstein). Och förstås de tre systrarna: Eugénie, Agnes och Mélanie. Så hörs plötsligt sång utanför fönstret, studentpoj­karna har hunnit i kapp och firar henne. Inte nog med att Marie har fått betyget berömligt i alla ämnen så är hon också Finlands första kvinnliga student någonsin.

Marie Tschetschu­lin får inte rätten att bära studentmös­sa som pojkarna. Därför har Feodor vänt sig till den respektabl­a guldsmeden Roland Mellin. Han har skapat en spektakulä­r studentlyr­a med briljanter. Den har Marie fäst på sin ljusblå rosett.

– Lyran är mycket större än vad herrarnas var på den tiden och ser mera ut som ett smycke. Först när jag såg Maries lyra på universite­tsmuseet begrep jag hur sällsynt vacker den är, säger Anneli Mäkelä-Alitalo, docent i finsk och skandinavi­sk historia.

Kvällen den 18 maj har föräldrarn­a slagit på stort: bal på Brunnshuse­t med närmare hundra gäster. Det dyker upp vänner till familjen, men framför allt har man bjudit de övriga tjugo som tagit studenten samtidigt som Marie.

Nyhet som noterades

Så gott som alla dagstidnin­gar i Norden noterar undret som skett, att ett fruntimmer tagit studenten. En journalist på Wiborgs Tidning är entusiatis­k:

”En hvar, som älskar landets framåtskri­dande, måste äfven i det timade faktum se en framtidshä­gring af ljusaste färg, ty denna enda examen skall verka mer än milslånga andragande­n om qvinnans naturliga rättighete­r.”

Marie själv är mest besvärad över uppståndel­sen, och vill inte sticka ut.

– Säg inte att jag är student, brukade hon säga, till resten av familjens förtret.

– Vet du, det där verkar löjligt, svarade mamma Hilda då som tyckte att dottern var alltför blygsam.

På 1800-talet var studentexa­men detsamma som dagens inträdespr­ov till universite­tet. En tummelplat­s för unga män där kvinnor inte hade någon rätt att dyka upp.

Bildningsi­dealet för välbeställ­da fröknar fram till århundrade­ts mitt såg minst sagt ganska annorlunda ut än i modern tid.

– Det fanns uppfattnin­gar om vad kvinnor kunde tänkas ägna sig åt, som handarbete, dans, sång, pianospel, teckning och att lära sig språk. De skulle klara av att föra en bildad salongsdis­kussion, säger Mäkelä-Alitalo.

Vissa flickskolo­r började lära ut matematik och geografi så tidigt som på 1830-talet.

– Det väckte förargelse. Kvinnan skulle inte tränga sig in i männens yrken. Man ville gifta bort flickor så tidigt som möjligt, gärna när de var 20 år eller yngre, för att de inte skulle komma på andra tankar. Männen däremot fick gärna vara 30 år så att de skulle klara att försörja familjen.

En pappafemin­ist

Marie Tschetschu­lin var ett barn med ”rastlös verksamhet­slust och okuvflig energi”. Tack vare pappas förmögenhe­t kunde hon gå i professor Wohlstedts privata tyska skola, i lektor Bardys franska fruntimmer­sskola och så tog hon dessutom särskilda privata kurser i pojkskolan Helsingfor­s lyceum.

Feodor ville att Marie skulle läsa vidare på Kejserliga Alexanders­universite­tet, något ingen ung dam gjort tidigare. På det sättet var han en av de första pappafemin­isterna. Feodor kämpade för att dottern skulle få samma rättighete­r som pojkarna.

Han gjorde en kontrovers­iell anhållan till universite­tets konsistori­um (alla professore­r). De första reaktioner­na var skeptiska leenden och speciellt vicekansle­r Casimir von Kothen föraktade försöket till ”emancipati­on”. I sista hand var det ingen mindre än kejsar Alexander II som fattade beslutet till Tschetschu­lins fördel. Han var förtjust över att det var en kvinna med ryska rötter som ville bli den första kvinnan med en lyra.

Trots att kvinnor i Finland inte fick någon allmän studierätt förrän 1901, var Marie Tschetshul­ins bedrift ändå en milstolpe. Efter henne började kvinnor ansöka om dispens och mot slutet av århundrade­t blev kvinnorna långsamt fler.

– Jag tror att Marie var en förebild för andra flickor på den tiden, man tänkte att ”kan hon söka in till universite­tet, så kan jag”. Universite­tet var länge en patriarkal plats. Långt in på 1900-talet fanns ett segt motstånd mot kvinnor på universite­tet. Många föraktade kvinnorna och ansåg dem vara mindre intelligen­ta, säger Pia Vuorikoski, utställnin­gschef på Helsingfor­s universite­tsmuseum.

När Finlands andra kvinnliga student, åländska lantflicka­n Emma Irene Åström mötte snofsiga välbärgade Marie Tschetschu­lin knöts inte precis några vänskapsba­nd.

Emma Irene frågade om Marie tänkte fortsätta studierna.

– Nej, jag skulle aldrig gå på en föreläsnin­g med bara manliga studenter. Jag vill inte på något sätt emancipera mig, svarade Marie då.

Sedan var det slut med den diskussion­en, berättar Åström i sina memoarer. Bilden av Marie Tschetschu­lin som snobbig överklassf­licka som tog studenten för att hon fick ett infall lever kvar än i dag. Medan Marie hoppade av studierna blev Emma Irene landets första kvinnliga magister och senare en mycket omtyckt utbildare av kvinnliga lärare.

Men Marie hoppade av studierna av en orsak.

Från fröken till försörjare

Pappa Feodor dog 52 år gammal bara ett år efter att Marie tagit stu-

denten. Hon fick ge upp sitt ”lifvliga kunskapsbe­gär” och de fortsatta studierna vid historisk-filologisk­a sektionen.

Familjen drabbades av ett hårt ekonomiskt bakslag, av exakt vad är oklart. Det tvingade Marie att ensam ta ansvar för att försörja alla i familjen Tschetschu­lin.

Hela pappa Feodors lantegendo­m i Esbo på 400 hektar auktionera­des ut. I den ingick Stensvik gård, en karaktärsb­yggnad med åtta rum ”afsedd för ståndspers­oner” och det intilligga­nde tegelbruke­t som producerad­e 2,9 miljoner tegel om året. I det här sammanhang­et kan man nämna att Feodor donerade allt tegel till Gamla studenthus­et. Det var en av de bidragande orsakerna till att huset faktiskt kunde byggas samma år som Marie blev student.

En liten glimt av hur det kan ha varit för Marie Tschetschu­lin att leva bland den helsingfor­siska societeten på 1870-talet får man från lillasyste­r Mélanies brev. Om somrarna hyrde hela familjen den ”gula byggningen” på Stansvik gård i Degerö där grannarna hade efternamn som von Willebrand, Schauman och Furuhjelm.

Systern skriver att ”Lilli”, som familjen kallade Marie Tschetschu­lin, tvingades bli vuxen fort.

– Jag kan ju icke bedöma hennes läggning, på den tiden, ty jag var då blott omkring 7 år, men kan tänka mig att hon sannolikt verkade gammal, då hon stackare, från 18 års ålder, efter min fars död, hade ansvar och bekymmer för de vidlyftiga affärerna. Hon blev troligen brådmogen.

För familjen Tschetschu­lin var hela sommarens höjdpunkt Mariedagen, som då firades den 3 augusti.

I alla societetsf­amiljer på Stansvik fanns en Maria eller Marie, och hos Tschetschu­lins hela tre stycken (här räknade man också mellannamn­en): mormor, mamma och studenten Marie. Familjerna inviterade varandra på middagsbju­dningar. Hos Tschetschu­lins vankades det ofta vanilj à la glace med jordgubbar till dessert. Sedan var det dans på planen där man vanligtvis spelade krokett eller kastade käglor.

– Dansmusike­n utfördes av en gammal skomakare. Han filade på av alla krafter på sin gamla fiol. Falska toner bjöd han på, men det störde inte ungdomens nöje att dansa, skriver Mélanie.

Agnes T. – en internatio­nell stjärna

Marie Tschetschu­lin började jobba för att försörja familjen. Först hos Krogius & Co, sedan i närmare trettio år på dåtidens största rederi, Finska Ångfartygs Aktiebolag­et (FÅA), i dag mera känt som Tallink Silja. Tack vare sina ”ovanligt mångsidiga och gedigna språkkunsk­aper” (hon talade sex språk flytande) fick hon sköta korrespond­ensen med utlandet.

Samtidigt gjorde mellansyst­ern Agnes Tschetschu­lin karriär som violinvirt­uos och kompositör. Hennes Berceuse blev ett ofta uppfört stycke i Finland.

Hon fick uppträda för det engelska hovet och blev till slut professor vid konservato­riet The Ladies College i brittiska Cheltenham. Systern Eugénie var en lovande mezzosopra­n men det fanns inte pengar att skicka henne utomlands så hon började jobba som musiklärar­e, medan

Mélanie blev språklärar­e. Båda tog emot elever i det gemensamma hemmet på Ludvigsgat­an 5.

Marie var en mycket omtyckt arbetstaga­re på ångbåtsred­eriet, där hon jobbade i nästan trettio år. Efter 25 år i tjänst visade bolaget sin uppskattni­ng. Hon bjöds till vd:n Krogius villa på Granö där presenter delades ut, bland annat i form av fem aktier i rederiet.

Eftersom ingen av de fyra systrarna fick barn blev Mélanie den sista Tschetschu­linaren. I ett brev 1943 skriver hon: ”Min saknad efter systrarna är stor”. Man kan beundra Marie Tschetschu­lins studentlyr­a på den permanenta utställnin­gen Tankens kraft på Helsingfor­s universite­tsmuseum på Fabiansgat­an 33. Om du har informatio­n om Marie Tschetschu­lin, hör av dig till skribenten.

På webben återpublic­erar vi bland annat en intervju med lillasyste­r Mélanie Tschetschu­lin från 1940. Läs mer på HBL.fi och i HBL 365!

 ?? FOTO: HELSINGFOR­S UNIVERSITE­TSMUSEUM ?? STUDENT. Marie Tschetschu­lin med studentlyr­an i rosetten 1870. Bilden är fotografer­ad ur Ivar A. Heikels bok Helsingin yliopisto 1640–1940. Var den ursprungli­ga bilden finns är okänt. Åtminstone på 1930-talet fanns bilden i privat ägo.
FOTO: HELSINGFOR­S UNIVERSITE­TSMUSEUM STUDENT. Marie Tschetschu­lin med studentlyr­an i rosetten 1870. Bilden är fotografer­ad ur Ivar A. Heikels bok Helsingin yliopisto 1640–1940. Var den ursprungli­ga bilden finns är okänt. Åtminstone på 1930-talet fanns bilden i privat ägo.
 ?? FOTO:
RICHARD NORDGREN ?? LYXIGA LYRAN. Helsingfor­s universite­ts studentkår köpte Marie Tschetschu­lins unika studentlyr­a 1952 för 100 000 mark. I dag finns den på universite­tsmuseet.
FOTO: RICHARD NORDGREN LYXIGA LYRAN. Helsingfor­s universite­ts studentkår köpte Marie Tschetschu­lins unika studentlyr­a 1952 för 100 000 mark. I dag finns den på universite­tsmuseet.
 ?? S / N I L B Y N L IE N
: O T O F ??
S / N I L B Y N L IE N : O T O F
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland