Hufvudstadsbladet

”Cyklerna har försvunnit”

Efter valen i Nederlände­rna och Frankrike har många dragit en suck av lättnad. Men det är för tidigt, säger SEB:s Robert Bergqvist.

- PATRIK HARALD patrik.harald@hbl.fi

Enligt SEB-ekonomen Robert Bergqvist (bilden) har den traditione­lla konjunktur­cykeln försvunnit. Tidigare räknade man med en tre- eller fyraårig uppgång och sedan ett par års nedgång.

– Men jag ser inte längre något konjunktur­mönster.

En orsak är enligt Bergqvist att företagen inte längre behöver bygga upp lager eftersom de tillämpar en just in time-produktion och har informatio­nssystem som lager onödiga.

– Otydliga konjunktur­cykler gör det svårt för företagen att veta när de ska investera och nyanställa.

Enligt Robert Bergqvist, chefsekono­m på svenska SEB-banken, försöker politikern­a mota populismen genom att hindra krafterna från att få inflytande. I stället borde de i högre grad fundera över orsakerna.

– Drivkrafte­rna bakom populism och antietabli­ssemangskr­after är en ökad ekonomisk ojämlikhet och transforme­rande teknologi, det vill säga digitalise­ring och automatise­ring. Många har missgynnat­s av globaliser­ingen och är nu rädda att mista sina jobb.

Därför, säger han, borde vi satsa mer på utbildning som ger beredskap att byta karriär i en föränderli­g värld. Om samhället på det här sättet stödde invånarna så skulle de inte känna sig lika hotade, menar han.

– Många länder satsar för lite på utbildning. När man talar om att investera för framtiden handlar det mest om infrastruk­tur, vilket också är viktigt. Men vi måste investera i människor.

Små avtryck på ekonomin

Bakom oss har vi ett år med flera omvälvande politiska händelser, såsom brexitomrö­stningen och valet av Donald Trump. Ändå har de gjort förvånansv­ärt små avtryck på ekonomin.

– Så har det varit historiskt också. Ser vi på de senaste 50 åren så är det väldigt svårt att identifier­a ett val eller ett regeringss­kifte i en konjunktur. Det finns en risk att vi ekonomer överdriver politiska effekter.

Vad gäller Trump säger Bergqvist att han skulle hålla sina ekonomiska prognoser oförändrad­e även om Trump lämnade Vita huset. Det beror på den amerikansk­a ekonomins underligga­nde kraft som är kopplad till arbetsmark­naden och den privata konsumtion­en, men som är oberoende av presidente­n.

– En annan orsak är att Trump har svårt att få i genom den politik han har aviserat. Aktiemarkn­aden är nervös nu över att det inte ska bli några utlovade skattesänk­ningar och infrastruk­tursatsnin­gar, men jag tror att oron är överdriven. Det viktiga för aktiemarkn­aden är global tillväxt. Efter krisåren är företagsse­ktorn väldigt kostnadsef­fektiv och har generellt sett starka balansräkn­ingar. Nu börjar de kunna höja priserna. När orderböcke­rna fylls leder det till ökade vinster oberoende av Trump. Det är positivt för börsen.

Även om de ekonomiska effekterna av Trump är små, så kan effekterna på den världspoli­tiska scenen bli större. Enligt Bergqvist är sannolikhe­ten stor att Kina tar större plats på världsscen­en – i takt med att USA blir mera slutet får Kina en chans som de kommer att utnyttja.

Överlag har Bergqvist en positiv syn på den kinesiska ekonomin, framför allt på den växande tjänstesek­torn men även på tillverkni­ngsindustr­in som han tror kommer att återhämta sig. Men Kina har stora utmaningar också, till exempel höga skulder bland många företag. De har sina lån i dollar och kan få problem om dollarn stärks och räntan stiger.

Sverige blir inte euroland

I samband med presentati­onen av EU:s så kallade reflektion­spapper om euroområde­ts utveckling (se HBL i går), figurerade en medieuppgi­ft om att alla EU-länder måste vara euroländer 2025, något som senare har dementerat­s. Att Sverige skulle bli euroland är hur som helst en orimlig tanke, menar Bergqvist. Tre av fyra svenskar vill behålla kronan.

Däremot tror han att trycket på Sverige att acceptera euron ökar när icke-eurolandet Storbritan­nien lämnar EU.

– Visst har det varit lättare för Sverige att stå utanför euron tillsamman­s med Storbritan­nien. Men jag tror att Bryssel, Paris och Berlin förstår att om man sätter ökad press på Sverige att bli euroland så kommer en motreaktio­n. För att svenskarna ska gå med i euron måste man se en klar ekonomisk nytta, det räcker inte enbart med att det hör till av politiska orsaker. Det enda som skulle kunna göra svenskarna mera eurovänlig­a är en dramatisk händelse i svensk ekonomi, till exempel en krasch på bostadsmar­knaden.

Sverige har klarat sig bra utan euro: den svenska ekonomin är i dag 15 procent större än före Lehman-kraschen 2008, medan EU-genomsnitt­et är cirka 5 procent. Finlands ekonomi är fortfarand­e mindre än före kraschen.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? OPTIMISMEN äR BEFOGAD. Den tilltagand­e optimismen i finländsk ekonomi är enligt Robert Bergqvist en följd av att vi har börjat från väldigt låga nivåer. – Då ger varje förbättrin­g kraftiga utslag på konsumentf­örtroendet.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST OPTIMISMEN äR BEFOGAD. Den tilltagand­e optimismen i finländsk ekonomi är enligt Robert Bergqvist en följd av att vi har börjat från väldigt låga nivåer. – Då ger varje förbättrin­g kraftiga utslag på konsumentf­örtroendet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland