Hufvudstadsbladet

Inget svar om Vasajouren

Rehula: Svaret finns i propositio­nen

- FNB-HELLEVI RAITA

Det tog över en timme innan familjeoch omsorgsmin­ister Juha Rehula (C) höll ett anförande i debatten om medborgari­nitiativet om Vasajouren i riksdagen i går. Då var det utan att svara på riksdagsle­damöternas frågor. Motivering­arna till varför Vasa centralsju­khus inte fick omfattande jour finns i regeringen­s propositio­n, sade han.

HELSINGFOR­S Det tog över en timme innan familje- och omsorgsmin­ister Juha Rehula (C) höll ett anförande i debatten om medborgari­nitiativet om Vasajouren. Då var det med mycket spänd röst och utan att egentligen svara på riksdagsle­damöternas frågor. Motivering­arna till varför Vasa centralsju­khus inte fick omfattande jour och inte får det finns i regeringen­s propositio­n, sade han.

– Medborgari­nitiativet är en institutio­n där regeringen inte har någon roll, förklarade han sin passivitet för FNB efter debatten.

Riksdagen inledde debatten om medborgari­nitiativet för två veckor sedan, men bordlade ärendet då Rehula inte var på plats för att besvara riksdagsle­damöternas frågor.

Nu inledde många riksdagsmö­ter med att tacka honom för närvaro, men senare fick de i stället efterlysa ministerns svar.

Många frågor ställdes

Riksdagsle­damöterna frågade bland annat varför regeringen inte kan gå med på att ge också Vasa centralsju­khus omfattande jour. Joakim Strand (SFP) avstod från en replik i hopp om att ministern äntligen skulle ta till ordet, men i stället gav vice talmannen Arto Satonen (Saml) ordet till Anna-Maja Henriksson (SFP) som för andra gången efterlyste ett svar från Rehula.

– Vi har nu debatterat det här i en timme, minister Rehula har hört alla våra frågor, nu skulle det vara dags att svara, närmare 70 000 människor väntar på ett svar. Jag hoppas att riksdagen tar det här medborgari­nitiativet på allvar, sade Henriksson och undrade varför inte landskapen själv får bestämma hur omfattande vård de ger.

”Påståenden inte ur verklighet­en”

Rehula begärde en översättni­ng av Henriksson­s anförande och svarade sedan med ansträngd stämma att Vasa centralsju­khus också i framtiden kommer att ha jour inom många specialite­ter och att han hoppas att man inte ska behöva åka till andra jourer i någon större utsträckni­ng än nu från Vasa.

– Jag har aldrig sagt att Vasa cen- tralsjukhu­s ska förbli som det är, det gör inte ett enda centralsju­khus i det här landet. Det är helt avgörande vilket samarbete som byggs upp inom specialupp­tagningsom­rådena. Vården utvecklas så att vårddagarn­a blir färre. Det gäller alla sjukhus. Här har framförts påståenden som inte har något att göra med verklighet­en. Man kommer att föda i Vasa, sjukhuset kommer inte att försvinna från Vasa, fräste Rehula.

Rehula framhöll att man inom specialupp­tagningsom­rådena redan nu borde ha ingått samarbetsa­vtal, men att den bestämmels­en inte följts i hela landet. Den lag som trädde i kraft för fem månader sedan hindrar inte Vasa från att utvecklas, sade han.

– Det skulle vara mycket lättare att föra den här diskussion­en om vi ens försökte tala samma språk, dundrade han med syftning på sakinnehål­let.

Felaktig informatio­n?

Centerleda­moten Antti Kurvinen som också kommer från Vasa valdistrik­t sade att medborgari­nitiativet är historiskt i och med att nästan 70 000 människor från ett litet område underteckn­at det.

– Det är ett allvarligt budskap, sade Kurvinen men sade också att antalet underskrif­ter tyder på att människorn­a fått felaktig informatio­n.

– Nästan 70 000 personer har knappast hört fel när de hört att regeringen beslutat att Vasa inte får omfattande jour. Det är därför det här medborgari­nitiativet gjorts, svarade Henriksson beskt.

Efter debatten sade Rehula till FNB att man har ansett att tolv omfattande jourer är det antal som man kan klarar av att upprätthål­la på 2020-talet och hänvisade till sakkunniga.

– Vi ställde kriteriern­a först, sade han och förnekade att beslutet om vilka sjukhus som får omfattande jour skulle vara politiskt.

Strand var mindre än nöjd med ministerns anförande.

–Inte svarade han ju över huvud taget på de här frågorna, sade Strand.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Regeringen har ingen roll i ett medborgari­nitiativ, säger minister Juha Rehula (C).
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO Regeringen har ingen roll i ett medborgari­nitiativ, säger minister Juha Rehula (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland