Hufvudstadsbladet

Eleganta Engel slår upp dörrarna

Kino Engel Mika Siltala reser runt världen på jakt efter god mat och fina filmer. Maten äter han, filmerna importerar han. En del av dem visas på nyrenovera­de Kino Engel.

- TEXT ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi FOTO NIKLAS TALLQVIST

Nästan allt är nytt på Kino Engel efter renovering­en. Men repertoare­n har hållits intakt. – Vår fäbless för fransk film går aldrig över, säger Mika Siltala som handplocka­r filmerna.

Borta är den unkna luften, de nersuttna fåtöljerna och känslan av förfall. I stället har cineastern­a fått två nyrenovera­de biosalonge­r med bekväma stolar, toppmodern akustik och hiss ända in i salongen. Men Kino Engels pålitliga, alternativ­a repertoar består.

– Sedan 1995, då vi kom till huset, har inga renovering­ar gjorts och vattenskad­or har inträffat med jämna mellanrum. Så visst var en renovering på tiden, säger Mika Siltala medan vi provsitter de nya, gröna biofåtölje­rna.

– Stolarna är gröna eftersom Finnkino har röda stolar och vi ville vara annorlunda.

Kino Engel drivs av Cinema Mondo som importerar och distribuer­ar film. Föregångar­e i lokalen på Sofiegatan hette Kino Amanda och drevs av legendaris­ka Aito Mäkinen. Många av de nutida krav som beaktats vid renovering­en av Kino Engel och som handlar om bland annat brandskydd och ventilatio­n, var okända på Mäkinens tid.

Och Mika Siltala, som själv tagit aktiv del i planeringe­n och genom förandet av renovering­en, säger att han lärt sig en hel del.

– Detta trots att jag bor i en av Gräsviksvi­llorna där renovering­sbehovet är konstant och en oavbruten del av livet.

Också Kino Engels aula är renoverad och elegant. Biljettkas­sans disk är en funkisskap­else och vid ena långväggen tronar två dyrgripar, räddade från Bio Rex innan biografen i Glaspalats­et renoverade­s.

– Det här är två av de ursprungli­ga fåtöljerna från Rex, berättar Siltala stolt.

Och divanen på motsatta sidan?

– Det är en bordelldiv­an och kommer från ett hemligt ställe, säger Siltala med spjuverakt­ig min.

Fäbless för fransk film

Som ung samlade Mika Siltala på filmaffisc­her, fyndade i bland annat Paris. Intresset har hållit i sig och även om Kino Engel nu är moderniser­ad hänger affischern­a alltjämt med. Den nu aktuella repertoare­n presentera­s alltså i inramad version i stället för digitalt vilket är fallet på stans övriga biografer.

– Tittar man på affischern­a ser man vad Kino Engel vill satsa på – koreanskt, franskt och italienskt plus någon enstaka amerikansk pärla, konstatera­r Siltala.

– Vår fäbless för fransk film går aldrig över.

Repertoare­n då? Mika Siltala har nyss återvänt från filmfestiv­a len i Cannes och får en misslynt rynka vid näsroten när jag undrar om vi får se Ruben Östlunds The Square på Kino Engel snart.

– Ruben Östlunds film kommer givetvis att ses på Kino Engel eftersom vi visar bra filmer. Men Cinema Mondo förlorade tyvärr kampen om att få distribuer­a filmen. Filmbusine­ss har blivit allt knepigare och numera gäller det att starta från noll.

– Cinema Mondo grundades 1990 och vi kunde länge hålla fast vid samma regissör år från år. Numera är konkurrens­en så hård att man varje år måste satsa på nya insikter och nya namn.

– Den krassa sanningen är att världen är full av bra filmer som inte kommer att visas på bio i Finland.

Sommarbio på innergårde­n

Repertoare­n på Kino Engel byggs upp av Ville Purjo. Mika Siltalas uppgift är att hitta filmerna och de nya, häftiga regissörer­na. Ett ledord är äregirig och ibland gör en film oväntad succé.

– Den polska filmen Ida, regisserad av Pawel Pawlikowsk­i, var en sådan hit. Ingen kunde föreställa sig att en film som handlar om en nunna i Polen skulle bli en publikfram­gång men så gick det.

– Vår allra största succé är förresten David Lynchs film Mulholland Drive. Inte heller den framgången gick att förutse.

På tal om Kino Engels lyckade sommarkonc­ept, utomhusbio­n på innergårde­n, lyser Mika Siltala upp extra mycket.

Årets sommarbio inleds med spanska filmen Olivträdet (El Olivo), regisserad av Iciar Bollain. Filmen handlar om en familj som säljer ett tusen år gammalt olivträd till ett multinatio­nellt företag som låtsas vara ekologiskt i hopp om bättre image.

Familjens patriark blir upprörd när han upptäcker sanningen och jakten på att återfå olivträdet inleds.

– Olivträdet tillhör kategorin stridslyst­na filmer. Sådana måste vi också visa, säger Siltala.

Årets klassiker på sommarbion är Sinnenas rike av Nagisa Oshima, nu i restaurera­d version och den franska filmen Barnmorska­n (Sage femme) med Catherine Deneuve och Catherine Frot i huvudrolle­rna. Martin Provosts drama har överösts med lovord, inte minst över de två stjärnorna­s prestation­er, och Siltala är belåten.

– I filmen visas flera autentiska förlossnin­gar och man får se rätt många nyfödda bebisar.

Kino Engel återuppstå­r i ett skede då flera kvartersbi­ografer etablerat sig i Helsingfor­s. I Bortre Tölö finns numera Kino Korjaamo, i Berghäll finns Riviera. För Siltala och Cinema Mondo är det enbart goda nyheter.

– De stora biokomplex­en står för underhålln­ingen men kvartersbi­ograferna kan odla en egen profil.

– Lyckligtvi­s närmar vi oss tiden då det fanns en bio i varje stadsdel.

I konkurrens­en med de stora filmstäder­na Paris, New York och London står sig Helsingfor­s väl.

– Paris är världens bästa filmstad. Där finns ständigt en filmfestiv­al på gång och ungefär 350 filmer på repertoare­n.

– Men tack vare kombinatio­nen av filmpalats, Bio Orion och kvartersbi­ografer klarar sig filmrepert­oaren i Helsingfor­s bra i konkurrens­en.

Den krassa sanningen är att världen är full av bra filmer som inte kommer att visas på bio i Finland.

Mika Siltala

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ELEGANT. Biljettkas­sans disk är en funkisskap­else och bordelldiv­anen kommer från en hemlig plats.
ELEGANT. Biljettkas­sans disk är en funkisskap­else och bordelldiv­anen kommer från en hemlig plats.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? I NY SALONG. Mika Siltala provsitter Kino Engels bekväma, nyinstalle­rade fåtöljer.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST I NY SALONG. Mika Siltala provsitter Kino Engels bekväma, nyinstalle­rade fåtöljer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland