Hufvudstadsbladet

Finlands tillväxt gick om Sveriges

Volymen av bruttonati­onalproduk­ten steg med 2,7 procent under det första kvartalet jämfört med samma tid i fjol, uppger Statistikc­entralen. Jämfört med kvartalet innan steg den arbetsdags­korrigerad­e bnp med 1,2 procent.

- FNB

OP:s chefsekono­m Reijo Heiskanen säger att tillväxten nu kommer från fler sektorer än tidigare.

– Skillnaden till det tidigare är egentligen att inte bara investerin­garna och konsumtion­en steg kraftigt utan även exporten drog väl.

Heiskanen ser många orsaker till att exporten åter börjar flyta.

– Efterfråga­n har stigit, den globala handeln går väl. Investerin­garna har börjat öka och Rysslands ekonomi har stigit från sin recession. Finland har fått ny kapacitet i diverse branscher från skogsbruk till skeppsbygg­e och bilindustr­in.

Heiskanen säger att tillväxtpr­ognoserna för i år och 2018 ser rätt så lovande ut. OP förutspår en tillväxt på 2–3 procent i år, men Heiskanen skulle inte bli förvånad om verklighet­en blev bättre än prognosen. Långtidsut­vecklingen och längden på den ekonomiska uppgången är ändå fortfarand­e ett frågetecke­n.

”Ett historiskt ögonblick”

Nordeas chefsekono­m Aki Kangasharj­u kommentera­r Statistikc­entralens uppgifter på Twitter.

–Nu har vi då sett även det undret där tillväxten i Finland är snabbare än i Sverige: 2,7 procent Finland, 2,2 procent Sverige.

Även Aktias chefsekono­m Heidi Schauman gläder sig över nyheten.

– Ett historiskt ögonblick i dag. Finland gick om Sverige i bnp-tillväxt, skrev hon på Twitter.

Under årets första kvartal växte exporten med cirka fem procent från kvartalet innan och nästan nio procent från fjolårets första kvartal.

Importen minskade med en procent från fjärde kvartalet 2016 men steg med nästan fyra procent från första kvartalet samma år.

Investerin­garna har börjat öka och Rysslands ekonomi har stigit från sin recession. Reijo Heiskanen OP:s chefsekono­m

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland