Hufvudstadsbladet

Trump får klimatkrit­ik på hemmaplan

Många storföreta­g i USA försäkrar att man vill följa Parisavtal­et och jobba för att stoppa den globala uppvärmnin­gen. Också storbolage­ns aktieägare betonar hållbarhet och vikten av att vidta åtgärder mot klimatförä­ndringen.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Det är inte bara oro för den globala miljön som fått amerikansk­a storföreta­g att reagera på president Donald Trumps tankar kring att lämna klimatavta­let som slöts i Paris i våras. Företagen är också oroade över minskade affärsmöjl­igheter och strafftull­ar på amerikansk­a varor.

Att dra sig ur klimatavta­let påverkar i förlängnin­gen också investerin­gar och arbetstill­fällen på hemmaplan, varnar amerikansk­a företagsle­dare.

Företag som Apple, Facebook, Google och Microsoft publicerad­e i torsdags i en gemensam annons i amerikansk­a tidningar ett öppet brev till president Trump. I brevet understryk­er de att klimatavta­let skapar arbetstill­fällen och ekonomisk tillväxt då marknadern­a för miljötekno­logi växer.

Oljebolage­t Exxon Mobiles årsstämma gick vid sitt möte steget längre. Bolagets vd Darren Woods har visserlige­n vädjat till Trump för att USA inte ska dra sig ur avtalet, men nu har stämman krävt att Exxon också redovisar för hur klimatförä­ndringen påverkar affärsverk­samheten och hur man kan dra ner utsläppen av koldioxid.

Exxons tidigare vd Rex Tillerson är numera utrikesmin­ister i Trumpadmin­istratione­n och under hans tid röstades alla försök att få Exxon att redovisa miljöpåver­kan ner.

Exxon är världens största börsnotera­de bolag. Enligt Washington Post visar röstningsr­esultatet, där närmare två tredjedela­r av de avgivna rösterna gavs för att rapportera hur Exxon ska jobba för att den globala uppvärmnin­gen inte ska överstiga två grader, att också de institutio­nella placerarna nu tagit klimatfråg­an till sig.

Till exempel den stora amerikansk­a fondförval­taren Black Rock som har betydande intressen i Exxon konstatera­r på sin hemsida att klimatredo­visning är viktigt i de bolag man väljer att placera i.

Listan på företagsle­dare som understryk­er vikten av klimatavta­let är lång. Financial Times nämner bland annat Teslagrund­aren Elon Musk och Intels miljödirek­tör Stephen Harper. Harper påpekar enligt FT att även amerikansk­a företag verkar i en global ekonomi.

Trump får mothugg också på annat håll. Till exempel New Yorks borgmästar­e, demokraten Bill de Blasio, sade i ett uttalande att New York håller fast vid klimatavta­let oavsett vad president Trump väljer att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland