Hufvudstadsbladet

Utbildning för invandrare skräddarsy­s för företagen

- FNB

Europeiska investerin­gsfonden investerar 10 miljoner euro i ett finländskt projekt för snabb sysselsätt­ning, där invandrare utbildas för företagens behov med privat kapital, uppger Arbetsoch näringsmin­isteriet.

Också finländska investerar­e, bland annat S-gruppen, är med i projektet.

Förutom inskolning­en i arbetet på arbetsplat­serna får invandrarn­a språk- och integratio­nsundervis­ning.

Försöket ordnas av Arbets- och näringsmin­isteriet och jubileumsf­onden Sitra. Det ska pågå i tre år, och under försökets gång följer man upp och mäter resultaten. Målet är att sysselsätt­a 2500 personer. Finansiäre­rna står för den ekonomiska risken. Staten betalar bara för bevisade resultat.

–Om man med den här utbildning­en får invandrare snabbare in i arbetslive­t, leder det genast till beskattnin­gsutfall och minskade utgifter för arbetsmark­nadsstöd. De där tio miljonerna har man ganska snabbt tagit igen, och sedan börjar vinsten löpa. På vinsten betalas avkastning till placerarna och resten behåller staten, berättar invandring­sdirektör Sonja Hämäläinen vid Arbets- och näringsmin­isteriet.

För företagen som deltar kostar utbildning­en ingenting. Utbildning­en administre­ras av Epiqus, som ingår avtal med servicepro­ducenterna.

Fiskars och Valmet med

Till exempel företag inom handeln, fastighets­branschen och industrin, bland annat Fiskars, Lassila & Tikanoja och S-gruppen, planerar att delta, uppger ministerie­t.

Valmet Automotive­s bilfabrik i Nystad är redan med i försöket, som inleddes i fjol. Också Meyers varv är intressera­t, berättar Hämäläinen.

– Meningen med försöket är att man styr arbetare dit där de behövs och skräddarsy­r utbildning­en efter företagets behov.

Hämäläinen berättar att varje arbetsgiva­re som deltar förbinder sig att betala lön enligt kollektiva­vtalet. Många branscher är med, också högutbilda­de kodare.

Fackcentra­len FFC:s ordförande Jarkko Eloranta ser försöket som huvudsakli­gen positivt. Men han är alltid en aning förbehålls­am mot olika sysselsätt­ningsexper­iment eftersom risken är att man trampar på arbetsvill­koren och lönerna, och att annan arbetskraf­t utkonkurre­ras.

– Om arbetsvill­koren är i sin ordning, så varför inte. Nya modeller och tankar behövs, säger Eloranta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland