Hufvudstadsbladet

Esbo-nej till betalparke­ring

Avgiftsbel­agd parkering är ett hett ämne i esbo. Stadens tjänstemän vill att bilister betalar för parkering i mattby, Alberga och Hagalund. förtroende­valda i esbo tycker inte att idén är bra.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Esbo stads tjänstemän vill som ett försök införa avgiftsbel­agd parkering i tre stadsdelar. Enligt förslaget skulle parkeringe­n kosta på vardagar mellan klockan 8 och 20 samt på lördagar mellan klockan 8 och 18. Det är fråga om ett historiskt förslag eftersom det på allmänna områden i Esbo inte finns avgiftsbel­agda parkerings­platser. Med avgifterna vill man öka på cirkulatio­nen av platser och få in en årlig summa på 2,5 miljoner euro i stadens kassa. Enligt förslaget skulle avgiften betalas med sms eller mobilavgif­t.

Tekniska nämnden i Esbo ställde sig ändå på tvären till förslaget med rösterna 8 mot 5. Nämnden återremitt­erade förslaget.

– Det fanns nämndmedle­mmar som tyckte att förslaget borde förkastas med motivering­en att det är ytterligar­e ett sätt att straffa bilister. Ur en taktisk synpunkt tror jag ändå att återremitt­ering var ett klokare förslag. Om vi hade förkastat förslaget skulle ändå stadsstyre­lsen ha kunnat köra över oss, säger SFP:s medlem i nämnden, Fred Granberg.

Det ettåriga försöket hade omfattat drygt 900 parkerings­platser.

– Det är ändå fråga om parkerings­platser där man vanligtvis parkerar en kort tid och där cirkulatio­nen redan är stor. Jag hörde också till dem som ansåg att Mattby borde vara utanför försöket. Mattby, som är glesare bebyggt, har inte problem med parkering på samma sätt som Alberga där det finns ont om parkerings­platser, säger Granberg som tror att ärendet kommer upp på nytt i tekniska nämnden i höst.

 ?? foto: hbl-Arkiv / kristoffer Åberg ?? väcker känslor. I Esbo vill stadens tjänstemän ha avgiftsbel­agd parkering. Det vill inte stadens förtroende­valda.
foto: hbl-Arkiv / kristoffer Åberg väcker känslor. I Esbo vill stadens tjänstemän ha avgiftsbel­agd parkering. Det vill inte stadens förtroende­valda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland