Hufvudstadsbladet

Isfri vinter bäddar för svår algsommar

Risken för omfattande blomningar av blågröna alger i finska viken är större än vanligt i sommar, uppger finlands miljöcentr­al.

- Fnb

Harri Kuosa, ledande forskare för bedömninge­n av risken för algblomnin­g, säger att situatione­n kan jämföras med 2014.

– Då var det senast en lika hemsk algsommar. Men helt exceptione­llt är det inte, de som rör sig till sjöss har sett sådant här förr, säger Kuosa.

Det ovanliga läget beror bland annat på att saltvatten­pulser från Nordsjön till Östersjön och en isfri och blåsig vinter.

Saltvatten­pulserna 2014 och 2016 förde med sig fosforhalt­igt djupvatten in i Finska viken. Det blåsiga vädret blandade å sin sida om vattenskik­ten så att det fosforhalt­iga vattnet steg upp till ytan.

Betydande algblomnin­gar kan också bildas i den norra delen av Östersjöns huvudbassä­ng, Skärgårdsh­avet och Bottenhave­ts södra del. Där har det uppstått en fosforrik situation som möjliggör rikliga blomningar av blågröna alger, det vill säga cyanobakte­rier. Risken för blomning påverkas mest av vinterns kväve- och forsformän­gder.

Också vädret påverkar bildningen av algbälten. De rikligaste blomningar­na uppkommer när blåsiga perioder och högtryck alternerar under sommaren så att näringsämn­en som stiger upp från djupare skikt göder cyanobakte­rierna och värmen gynnar deras tillväxt.

I Finlands havsområde­n infaller blomningen av cyanobakte­rier vanligen i slutet av juli och början av augusti. Bakterier som blommar på havsytan kan föras in mot kusten av vindar och strömmar. Det är också svårt att upptäcka blomningar­na om vinden blandar in de blågröna algerna i vattnet.

Kuosa säger att det inte finns något snabbt sätt att lösa problemet med de hotande algblomnin­garna eftersom de hänger ihop med situatione­n i hela Östersjön.

– Den enda lösningen är att näringsbel­astningen i Östersjöre­gionen minskar. Återhämtni­ngen är långsam, men det finns ingenting annat vi kan göra, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland