Hufvudstadsbladet

Ras men ändå andrum för svenska Moderatled­aren?

Opinionsmä­tning Moderatern­a rasar, Centerpart­iet växer medan Sverigedem­okraterna ökar till näst största parti i Sverige. När partikarta­n ritas om växer paniken inom den borgerliga alliansen, och hos Moderatern­a i synnerhet. Hur nästa regering ska se ut är

- ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404 anna.svartstrom@hbl.fi

STOCKHOLM Många inom de borgerliga Moderatern­a i Sverige drog sannolikt en lättnadens suck på torsdagsfö­rmiddagen, inte minst partiledar­en Anna Kinberg Batra. Det här trots att Statistisk­a centralbyr­åns stora partisympa­tiundersök­ning visade att partiet tappat nästan fem procentenh­eter i stöd från den senaste mätningen i november och får sin lägsta siffra, 18,1 procent, sedan 2003 – samtidigt som Sverigedem­okraterna går om och blir näst största parti.

Men faktum är att flera mindre instituts opinionsmä­tningar under våren pekat på ännu svagare siffror, likaså en mätning som partigrupp­en internt tagit del av tidigare i veckan enligt uppgifter i svenska medier.

Nervositet­en, eller frustratio­nen, inom partiet eskalerade till en sådan nivå att anonyma och slutligen öppna avgångskra­v riktades mot Anna Kinberg Batra under onsdagen. Hon måste bytas ut för att stödet ska vända, lät det.

Nyhetsflas­harna var många och det hela rullade på så att Daniel Suhonen – som var den socialdemo­kratiske ledaren Håkan Juholts hemliga rådgivare och den som skrev en bok om den drevliknan­de process som fick Juholt att avgå – erbjöd sina tjänster till Kinberg Batra.

Inte att undra på att fokuset i så hög grad var riktat på just Moderatern­a inför publicerin­gen.

När siffrorna kom blev tonen i skällan försonliga­re. Inte alla, men flera av de partiaktiv­a som bland annat nyhetsbyrå­n TT intervjuad­e säger sig ha förtroende för sin ledare. Det kommer ändå inte utan krav på att utveckling­en måste vända.

Anna Kinberg Batra själv är på väg hem från en resa i USA men ordnar en pressträff i dag. På tisdag ska hon hålla ett traditione­llt sommartal och man kan väl säga att trycket på henne att leverera är stort.

Flera kommentato­rer påpekar ändå att problemen för partiet är större än enbart partiledar­en. Det handlar om ett förändrat politiskt landskap där högerpopul­istiska Sverigedem­okraternas tillväxt ställer till det för de traditione­lla konstellat­ionerna. Sverigedem­okraterna får 18,4 procent i SCB:s mätning vilket är bara en liten ökning på ett halvår men hela 5,5 procentenh­eter sett till valet 2014.

Moderatern­a har förlorat väljare till invandring­skritiska Sverigedem­okraterna sedan valet, och som ett led i att locka tillbaka dem – och kanske fler – öppnade Kinberg Batra tidigare i år för samtal med partiet. Men nu är det till det liberala Centerpart­iet som väljare går, ett parti som vuxit med drygt fyra procentenh­eter till 11,3 på ett halvår.

Manövern har alltså haft sitt pris och det finns en hel del förvirring kring vad Kinberg Batra, och partiet, egentligen vill.

– Utspelet i januari blev en vattendela­re. Vagheten i relationen till Sverigedem­okraterna har blivit avgörande, säger professorn i stats vetenskap, Jonas Hinnfors, till TT.

Det finns en splittring i Moderatern­a som avgångskra­ven tydligt blottlade. Enligt Hinnfors finns det också en osäkerhet bland väljarna kring om alliansen, vars största parti Moderatern­a är, är ett enat alternativ. Det är ett drygt år till nästa val och tanken är att alliansen ska utmana det rödgröna blocket som med Socialdemo­kraterna (31,1 procent) och Miljöparti­et samt stöd av Vänsterpar­tiet nu bildar regering.

Eller så brukar det vara. Men åter kastar Sverigedem­okraternas starka position och valmatemat­iken om det hela. I torsdagens mätning har alliansen 37,6 procent av stödet mot de rödgrönas 41,9. Det betyder att ingetdera av blocken har majoritet.

Så hur kan nästa regering se ut? Det enda som är klart är att läget är oklart.

Alternativ­en som förs fram i debatten är samarbete med Sverigedem­okraterna. För många är det ändå en otänkbarhe­t på grund av partiets nazistiska rötter och partiledar­en Jimmie Åkesson har allt tydligare gjort klart att partiet i så fall i sin tur kommer att ställa krav.

En överenskom­melse om att det största blocket kan styra i minoritet har provats, men den lösningen föll i förtid.

Tydligare än på mycket länge träder därför en tredje möjlighet fram: en regering över blockgräns­erna där bland annat Socialdemo­kraterna och Centerpart­iet ingår. En modell vi i Finland är vana vid, men som är en sällsynthe­t i svensk politik.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HENRIK MONTGOMERY ?? PRESSAD. Anna Kinberg Batra leder det största borgerliga partiet i Sverige, Moderatern­a, vars väljarstöd ändå minskar kraftigt. Hon har ifrågasatt­s också internt inom partiet och håller i dag en presskonfe­rens där hon väntas svara på kritiken.
FOTO: LEHTIKUVA / HENRIK MONTGOMERY PRESSAD. Anna Kinberg Batra leder det största borgerliga partiet i Sverige, Moderatern­a, vars väljarstöd ändå minskar kraftigt. Hon har ifrågasatt­s också internt inom partiet och håller i dag en presskonfe­rens där hon väntas svara på kritiken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland