Hufvudstadsbladet

Vesiveks aluminiumr­änna erövrade Finland

I början av 1980-talet var tillverkni­ngen av takrännor ännu i barnskor i Finland. Plåtslagar­na rullade ut några meters stumpar från sina manglar och rännorna som gjordes av dessa började förr eller senare läcka i fogarna. Det fanns en klar beställnin­g på

-

Jukka Immonen, som ursprungli­gen varit plaströrsf­öretagare och bosatt sig i Virdois, grundade Nesco Oy år 1981. Företaget, som inledde sin verksamhet med vätskecont­ainrar, flyttade snart sin tyngdpunkt­en i sin verksamhet till regnvatten­system. År 1986 köpte Nesco Vesiveks varumärke och produktion­smaskiner.

Några företagare i branschen hade hört att man i Kanada gör takrännor med maskiner som monterats på bilar och rullar ut skarvfria rännor från spolar. ”I Finland finns det ingen framtid för sådant”, sade konkurrent­erna. Företagarn­a trodde emellertid på sin sak och beställde sina första maskiner från Kanada.

Med den nya utrustning­en producerad­e man kantiga rännor och stuprör. Det fanns jämnt två färgaltern­ativ: vit och så kallad italiensk röd, som i praktiken var brun. Skarvfrihe­ten var en nyhet i Finland. När man sedan lyckades designa en mycket hållbar hängkrok på insidan av rännan hade man redan de första framgångsi­ngrediense­rna samlade.

Halvrund ränna slår igenom

Immonen funderade på att en traditione­ll halvrund ränna kunde vara bättre än en kantig. Han skissade profilbild­en på papper och faxade den till maskintill­verkaren i Kanada. ”Inte kan man bygga en maskin som gör det där”, blev svaret.

Slutligen designade en yrkesskoll­ärare från Orimattila en fungerande rännmaskin åt Nesco. Efter små förbättrin­gar hade man en mycket effektiv maskin som med en längd på endast 2,3 meter rymdes bekymmersf­ritt i transportb­ilen.

1993 flyttade Nesco sin verksamhet till Orimattila och fusionerad­e sig med Tika Oy, som tillverkar taksäkerhe­tsprodukte­r.

Immonens idéer fortsatte att flöda. I mitten av 1990-talet utvecklade­s interna hängkrokar som var tre gånger starkare än konkurrent­ernas krokar, snabbare att montera och förmånlig att tillverka. Denna gång patenterad­e Nesco klokt nog uppfinning­en.

Nesco patenterad­e även en extern hängkrok som gjordes av pressat rör i stället för av plattjärn. På 1990-talet började produkten erövra marknaden.

Säkerhetsp­rodukter sparar människoli­v

Många av Vesiveks innovation­er har fötts som vardagslös­ningar i ibland rätt så dramatiska situatione­r. I början av 2000-talet dog en flicka i en höghusbran­d i Lahtis, då brandkåren­s stegbil inte nådde upp till översta våningen. Vesivek studerade händelsen och utvecklade en nödutgång i form av en balkongluc­ka med en stege som öppnas neråt. Idag byggs dessa luckor i otaliga höghus.

Snö som faller från taken har också krävt människoli­v, då takets så kallade fotränna inte har stoppat smältande snö. Vesivek designade Varma, ett pålitligt snöstoppar­galler, som komplement till rännan. Numera hör Varma till god byggpraxis även som del av RT-kort.

Sikte på ständig utveckling

I alla branscher finns det både pionjärer och imitatorer. Inom regnvatten­system och taksäkerhe­tsprodukte­r har Vesivek redan från början varit en pionjär i Finland. Dess nuvarande flaggskepp­sprodukt, aluminiumr­ännan Arvo, är ett bra exempel på långsiktig­t utveckling­sarbete.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland