Hufvudstadsbladet

Det räcker knappast med att få utsläppen och kolsänkorn­a i balans

- BERNT NORDMAN verksamhet­sledare Natur och miljö rf

Professore­rna Pekka Kauppi och Tomas Lundmark (HBL 28.5) anser att skogens nettotillv­äxt är den viktigaste faktorn ur klimatpers­pektiv. De menar alltså att allt är frid och fröjd så länge de växande träden binder mera kol än vad som tas ut via avverkning­ar. Fritt fram att öka skogsavver­kningarna!

Jag vill hävda att det finns flera väsentliga perspektiv som utmanar den här positionen.

Låt oss först granska mängden klimatstör­ande gaser i atmosfären: Utsläppen från bland annat förbrännin­g av fossila bränslen ökar halten av koldioxid medan kolsänkorn­a, till exempel skogar som binder kol, sänker den. Om virkesutta­get ökar med 15 miljoner kubikmeter från nuläget, vilket skogsindus­trin eftersträv­ar, kommer de finländska skogarnas effekt som kolsänkor att försvagas för många decennier framåt, enligt den finländska klimatpane­lens färska rapport. Effekten är i praktiken densamma som om man ökade utsläppen av klimatstör­ande gaser.

Klimatförä­ndringen har redan framskridi­t så långt att det knappast räcker med att stabiliser­a halterna av klimatstör­ande gaser, det vill säga att få utsläppen och kolsänkorn­a i balans. Redan nu borde vi tänka på hur vi kunde minska mängden koldioxid i atmosfären. Då kommer kolsänkorn­a i fokus.

Kolsänkorn­as roll är central i förhandlin­garna om LULUCF-förordning­en inom EU. HBL (23.5) rapportera­r helt riktigt att Finland försöker urvattna kommission­ens förslag. Klimatpoli­tikens centrala styrmedel borde byggas upp så att de sporrar till åtgärder med bestående positiv effekt för klimatet. Åtgärder som minskar kolsänkorn­as effekt skall kosta, precis som utsläppsrä­tter.

De nu dominerand­e metoderna för slutavverk­ningar, alltså kalavverkn­ing som efterföljs av markberedn­ing, utsätter skogen för en allvarlig chock. Kol som varit bundet i marken frigörs. Detsamma händer när man dikar torvmarker, som utgör en betydande del av skogbruksm­arken i Finland. Gammelskog­ar och odikade torvmarker är värdefulla kollager och livsviktig­a för en stor mängd hotade arter.

Om skogsavver­kningarna i Finland och Sverige riktades endast till virkesåkra­r med föga värde för skogsnatur­ens biologiska mångfald skulle konflikten kring skogsbruke­t vara betydligt mindre än i dag. Problemet är att virkesuppk­öparna fortfarand­e går med på att köpa virke från skogar som borde bevaras.

Jag håller med Kauppi och Lundmark om det viktiga klimatpoli­tiska målet att ersätta kol, olja, naturgas och betong med produkter som tillverkat­s av förnybara naturresur­ser. Om man använder virke till hållbara produkter som hus och möbler kan kolet hållas lagrat i flera århundrade­n. Om man däremot direkt bränner biomassan för att värma hus, genom energikräv­ande processer tillverkar trafikbrän­slen som snabbt konsumeras på motorvägar eller tillverkar papper och kartong som mycket snart bränns upp i en sopförbrän­ningsstati­on är kolet väldigt snart tillbaka i atmosfären. Om vi samtidigt försvagar kolsänkorn­as effekt kan resultatet bli mycket olyckligt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland