Hufvudstadsbladet

Starta en egen debatt!

- MERIT WAGER ombud för asylsökand­e i 14 år, finlandssv­ensk skribent, finländsk medborgare, Stockholm, Sverige

Under rubriken ”Vad menar Wager med sina varningar?” skriver Leo R. Hertzberg (HBL 27.5) ytterligar­e en text med anledning av min debattarti­kel ”Ta inte efter Sverige på en enda punkt) (HBL 9.4). Han undrar: ”Borde vi återgå till Kekkonenpe­riodens asylpoliti­k? Borde vi ta exempel av Ungern?” Och jag undrar: Borde vi återgå till min ursprungsa­rtikel? Borde Hertzberg kanske starta en egen debatt med just den rubriken utan att blanda in mina varningar i det hela?

Hertzbergs text – en historisk exposé väl värd att läsa – är en helt egen debattarti­kel som inte har något att göra med min text. Jag skriver om nutid, om dagens massmigrat­ion av människor som söker sig bättre liv och försörjnin­g blandade med IS-terroriste­r, kriminella, personer som vill ta sig in i våra länder för att erhålla medborgars­kap för att lättare kunna röra sig i världen av olika anledninga­r. Och – i mindre antal – kristna som flyr undan samma IS-terroriste­r som de sedan riskerar att möta i våra länder och andra med verkliga asyl- eller skyddsskäl.

Jag tycks behöva påminna om vad jag skrev i min ursprungli­ga debattarti­kel och som var det jag ville föra fram till finländarn­a som i dag på asylområde­t befinner sig ungefär där svenskarna befann sig för 10–15 år sedan: ”Vad man än gör i Finland bör man inte ta efter Sverige på någon enda punkt. Följ svenska medier och bloggar för informatio­n, det är ingen vacker bild som framträder av Den Humanitära Stormakten. Ta i stället fasta på statsminis­ter Juha Sipiläs kloka ord i sammanhang­et (HBL 15.3) under rubriken ”Välkomsthä­lsningen gäller inte alla”: – Jag tycker det pragmatisk­a finländska förhållnin­gssättet har fungerat, att vi håller hjärtat varmt, men huvudet kallt. Vi hjälper dem som flyr krig, men inser realistisk­t att här också finns sådana som inte kommer att beviljas asyl, och folk som inte har rent mjöl i påsen.”

Blåögdhet och ”snällism” är inte rätta attityder. Det gagnar inte någon; inte det egna landet och folket och inte heller dem som faktiskt har skäl att fly och behöver tas emot på ett värdigt sätt och ges skydd tills de kan återvända till sina hemländer. Eller har integrerat­s och blivit en del av det finländska samhället och önskar bli kvar permanent.

Om Hertzberg, övriga som bemött mig på HBL:s debattsida och andra som läst de många inläggen i den här debatten vill veta mer om hur det ser ut i Sverige sedan asylinvand­ringen havererat går det, som jag skrev den 9 april, bra att följa svenska medier och bloggar. Och läsa hundratals texter på min sajt meritwager.nu (sedan 5.5.2005), där man också kan använda sökfunktio­nen om det är något speciellt man är intressera­d av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland