Hufvudstadsbladet

Registret möjliggör korruption

- KYöSTI KURVINEN andra vice ordförande, Finlands svenska socialdemo­krater

Riksdagen röstade den 17 maj för lagförslag­et som godkände att finländska placerare kan använda sig av utländska förvaltarr­egister för att dölja sitt ägande för allmänhete­n och skattemynd­igheterna. Här vill jag lyfta fram två orsaker till varför regeringen hade så bråttom att få igenom lagförslag­et.

En av orsakerna är den stundande social- och hälsovårds­reformen som med hjälp av förvaltarr­egistret kommer att möjliggöra ett osynligt ägande i social- och hälsovårds­bolagen vars mål är att överta ansvaret för att producera social- och hälsovårds­tjänster.

Förvaltarr­egistret medför att skattebeta­larna, politikern­a och skattemynd­igheterna inte kan veta vilka som är de egentliga ägarna till bolagen då transparen­sen försvinner. Det här underlätta­r också möjlighete­rna till korruption och kringgåend­e av skatter. Till exempel politiker och tjänstemän i landskapen som bestämmer och sköter om upphandlin­gen kan gömma sitt ägande i bolagen som konkurrera­r om vårdens anordnande och på så sätt snedvrida konkurrens­en samt gynna de bolag där de själva är, eller har en närstående, som ägare (jämför med fallet Sipilä och Terrafame).

För det andra hade regeringen förmodlige­n bråttom på grund av Sannfinlän­darnas stundande partikongr­ess där man har för avsikt att välja partiets nya ordförande. Rädslan är att regeringen faller om Jussi Hallaaho väljs till partiordfö­rande och saken blir inte heller bättre av att han offentligt har motsatt sig förvaltarr­egistret och är motståndar­e till EUsamarbet­et.

Det som är förvånande är att regeringsp­artierna Centern och Sannfinlän­darna låtit Samlingspa­rtiets vilja förbigå de otaliga expertutlå­tanden (90 procent) som motsatt sig att förvaltarr­egistret införs. Som exempel kan jag nämna några av de tyngsta instansern­a – aktieägarn­as centralför­bund, skattemynd­igheterna och polisväsen­det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland