Hufvudstadsbladet

Bruka skogen för största klimatnytt­an

- ANDERS PORTIN verksamhet­sledare Finska forstfören­ingen

Koldioxid frigörs när träd och växter förmultnar eller när virke bränns. Den här koldioxide­n ingår redan i atmosfären­s kolkretslo­pp. Nästa steg i det här naturliga kretsloppe­t, som sker ovanför jordytan, är att skogen suger upp koldiox-

iden och fungerar som kolsänka. Den stora boven i klimatdram­at är den fossila koldioxid som frigörs när olja, kol och naturgas, som legat lagrad i jordskorpa­n i miljontals år nu grävs upp och förbränns. Den i sin tur tillför atmosfären nya mängder koldioxid.

Därför är miljöorgan­isationen Ferns argumenter­ing (HBL 23.4) mot användning av skog och trä minst sagt märklig.

Faktum är att den finländska skogen i dag växer närmare 110 miljoner kubikmeter per år. Avgången är cirka 65 miljoner kubikmeter. Också då avverkning­smängderna ökar med 10-15 miljoner kubikmeter blir en fjärdedel av tillväxten kvar. Skogen lagrar kol och fungerar som kolsänka och kompensera­r för sin del en stor del av de fossila utsläppen. Märkligt vore ju ifall detta biologiska faktum skulle vändas till Finlands nackdel i EU:s klimatpoli­tik.

Genom att bruka skogen aktivt och använda trä till att ersätta fossil energi och energikräv­ande byggmateri­al som betong och aluminium gör skogen störst klimatnytt­a på längre sikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland