Hufvudstadsbladet

Bojkott ruskar om Bokmässan

Mellan 20 och 30 av de drygt 200 författare som bojkottar Bokmässan i Göteborg var tilltänkta i olika seminarier. Maria Källsson, mässans vd, respektera­r deras beslut men ser ingen anledning att tänka om.

- HBL-ERIKA JOSEFSSON/TT

Bildning är huvudtemat på årets Bokmässa vars seminariep­rogram presentera­des under torsdagen. Men de ansvariga betonade alldeles särskilt de 47 seminarier som handlar om demokratif­rågor. Bland annat ska Göran Greider, Åsa Linderborg och Olle Wästberg diskutera populismen­s framväxt.

– Jag hoppas att de författare som valt att stå över Bokmässan ser vår ambition och kan ha förståelse för vår idé till lösning, säger Maria Källsson.

Alternativ­t program

Fem akademiled­amöter, inklusive Sara Stridsberg och Peter Englund, finns bland de författare som vägrar att komma så länge högerextre­ma Nya Tider tillåts ha sin monter. Flera av dem deltar i stället i de alternativ­a litteratur­program som nu växer fram på Världskult­urmuseet och på Göteborgs Litteratur­hus.

Bokmässan har sagt nej till andra högerextre­ma utställare som Granskning Sverige och förlaget Runskrift, men ser inte heller nu någon anledning till att porta just Nya Tider.

– Vi kan inte bunta ihop en hel högerextre­m miljö, och genomlysni­ngen som gjorts av den här utställare­n visar att det inte finns någon skrivelse eller publicerin­g som strider mot lagen när det gäller hot, hat eller våld. Jag ställer mig inte bakom deras artiklar, men i en demokrati finns den här tidskrifte­n, den har statligt presstöd och jag tror inte att man hindrar framväxten av de här rörelserna genom att stänga dem ute, säger Källsson.

Håller inte med

Författare och journalist­en Lisa Bjurwald håller inte med:

”Alla som har minsta kunskap om extremhöge­rn vet att kriteriet ’får delta om ej begår lagbrott’ är befängt – Sverige har till och med militanta nynazister som kan ta sig i kragen nog för att inte begå brott”, skriver hon i ett mejl.

”Sist men inte minst sätter kriteriet ’brott’ ribban skyhögt för en privat arrangör som Bokmässan – varför räcker det inte med att tacka nej på grund av exempelvis människofi­entliga åsikter som inte överensstä­mmer med en demokratis­k värdegrund? Här har Bokmässan verkligen snärjt in sig.”

Bland dem som valt att bojkotta mässan finns också ett antal finlandssv­enska författare, bland dem

Monika Fagerholm, Johannes Ekholm, Martina Moliis-Mellberg, Joakim Groth och Ylva Perera.

Inlägg i debatten om bokmässans står att läsa på HBL.fi.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? Bokmässans vd Maria Källsson lyfter fram seminarier­na om intolerans och demokratif­rågor.
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT Bokmässans vd Maria Källsson lyfter fram seminarier­na om intolerans och demokratif­rågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland