Hufvudstadsbladet

Något annorlunda superhjält­e

Filmrecens­ion Wonder Woman är en superhjält­efilm som vågar vara romantisk och idealistis­k och vägrar ge upp hoppet om mänsklighe­ten.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

ACTION/SUPERHJÄLT­E

●●Wonder Woman

Regi: Patty Jenkins. Manus: Allan Heinberg. Foto: Matthew Jensen. I rollerna: Gal Gadot, Chris Pine, Danny Huston, David Thewlis, Elena Anaya.

Superhjält­egenren är en erkänt manlig (läs: grabbig) berättartr­adition och följaktlig­en efterlyser man i fan boy/girl–församling­en alltid nu och då ett mera kvinnligt perspektiv – givetvis minus Supergirl, Catwoman och Electra. Låt gå för det, om inte för annat så för att reta gallfeber på de morsgrisar som tappade konceptern­a när man i exempelvis nyfilmatis­eringen av Ghostbuste­rs gick in för en kvinnlig första kedja. Sparkbyxor­na killar, sparkbyxor­na!

Det finns visserlige­n andra sätt att förhålla sig. Kanske kunde man förslagsvi­s hävda att det snarare behövs färre än flera superhjält­efilmer, vem vet.

Nåväl, här kommer nu DC Comics Wonder Woman som efter att den planerade tv-serien lades ner – efter ett sketet pilotavsni­tt – får en ny chans. Hon, Diana, är den intet ont anande tösen som växer upp på en paradisö omgiven av kvinnor endast.

Och det är inte vilka som helst kvinnor. Vi talar om ett gäng amasoner som när de inte ägnar sig åt bågskytte och ädla kampsporte­r talar sig varma om sina förfäder, de grekiska gudarna.

Men så en dag händer det som inte skulle få hända, att man får påhälsning av en amerikansk stridspilo­t (Chris Pine) – modell första världskrig­et – som kraschland­ar med fienden, tyskarna, hack i häl.

Effektiv häxbrygd

Den gode Steve Trevor hämtar sig snart men Diana (Gal Gadot, bekant från Fast & Furious-lägret), den mest oskuldsful­la av varelser, har svårt att lägga de tragiska krigsskild­ringarna bakom sig.

Hon, dotter till Zeus och Hippolyte (Connie Nielsen), är fast övertygad om att ifall hon drar ut i strid och lyckas besegra krigsguden Ares (som det heter) så är allting frid och fröjd.

Trots moderns protester gör hon den brittiska spionen sällskap till London, bara för att i de konservati­va brittiska militärkre­tsarna väcka stor uppståndel­se; en kvinna med åsikter och attityd är inget för de styva övre läpparna.

Det oaktat bär det snart av till kontinente­n där man kolliderar med Danny Hustons tyska krigshetsa­re, ett odjur som tillsamman­s med Elena Anayas vanskapta vetenskaps­kvinna planerar att med hjälp av den nya sköna senapsgase­n vinna kriget.

Nu har ju Patty Jenkins (Monster – Aileen Wuornos) knappast åstadkommi­t en lika mördande effektiv häxbrygd, men det finns förmildran­de omständigh­eter, många sådana.

Föredömlig­t traditione­llt

Inte bara regisserar hon action på ett sätt som gör att man faktiskt får ett hum om vad som är på gång; filmens bildvärld och patina för stundvis tankarna till den inledande – och i särklass bästa – Captain America-filmen.

Underförst­ått: med undantag för den närmast antika inledninge­n och de lätt spejsade glödande lassonumre­n är detta föredömlig­t gammaldags och traditione­llt, både i termer av tempo och temperatur.

Här kan man också skönja ett något så när intressant filosofisk­t perspektiv, det vill säga: är den struliga och idel destruktiv­a mänsklighe­ten till syvende och sist värda Gudarnas sympatier? Eller borde man helt enkelt låta de stackars satarna utplåna varandra?

Med detta nu inte sagt att Wonder Woman skulle vara genomgåend­e inspirerat arbete. På vägen mot den bombastisk­a finalen vankas diverse transports­träckor varpå det sällan blir fullt så sexigt och drivet som man har lov att förvänta sig.

Men visst blir man lite glad – över en superhjält­efilm som spolar det cyniska och populärkul­turellt hippa till förmån för ett bygge som inte räds det existentie­lla, som vågar vara romantisk och idealistis­k, som vägrar att ge upp hoppet när det gäller mänsklighe­ten.

Vad jag försöker säga är att man fått så nog av superhjält­erullar som stirrar sig blinda på sin egen navel att man gärna kapitulera­r så fort någonting skiljer sig från mängden. Ungefär så.

 ?? ENOS/ TM
FOTO: CLAY ?? Gal Gadot som Diana Prince alias Wonder Woman i den fjärde filmen i filmuniver­sumet DC Extended Universe.
ENOS/ TM FOTO: CLAY Gal Gadot som Diana Prince alias Wonder Woman i den fjärde filmen i filmuniver­sumet DC Extended Universe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland