Hufvudstadsbladet

Ett fall för haverikomm­issionen

- KRISTER UGGELDAHL

ACTION/KOMEDI

●●Baywatch

Regi: Seth Gordon. Manus: Damian Shannon & Mark Swift. Foto: Eric Steelberg. I rollerna: Dwayne Johnson, Zac Efron, Alexandra Daddario, Kelly Rohrbach.

Det fanns en tid när de flesta tv-serier såg ut som Baywatch (1989–2001), bildligt talat. Och även om det ligger nära till hands att racka ner på den tradiga slow motion-estetiken och de yttre attribut som präglade serien kommer man inte ifrån att Baywatch som bäst sågs av en mil- jardpublik – en rekordsiff­ra i det här sammanhang­et.

En töntig tv-film (Hawaiian Reunion) blev det ju också, men när man nu dammar av baddräkter­na och flytdynorn­a är det fråga om en storproduk­tion med stjärnglan­s och gott om klöver i ryggen.

David Hasselhoff, The Hoff oss emellan, får i spelfilmen nöja sig med en pytteliten biroll och så går huvudrolle­n till muskelknut­ten Dwayne Johnson som här får sällskap av Alexandra Daddario och Kelly Rohrbach (som träder in i stället för Pamela Anderson).

Med på ett hörn finns också Zac Efron alias Matt Brody, den före detta OS-simmaren som på sistone utmärkt sig främst som bad boy. Lagspel är på förekommen anledning inte hans grej och följaktlig­en skär det sig mellan honom och hans livräddark­olleger.

The Rock i fokus

Även i övrigt finns utmaningar­na där, och detta inte endast i strandskva­lpet. Bland annat möter vi en lömsk fastighets­entreprenö­r (Priyanka Chopra) som i ett försök att utvidga sitt imperium klämmer åt uppnosiga tjänstemän och dumpar droger på beachen, ajabaja.

Resultatet är en film som försöker äta kakan och ändå ha den kvar, som gör sig lustig över det mesta samtidigt som den går in för att dramatiser­a saker och ting.

Fast nu vill det sig ju inte bättre än att regissören Seth Gordon (Horrible Bosses) ständigt kommer till korta. Det som inte är brett och bullrigt är i det närmaste ofrivillig­t komiskt, berättarmä­ssigt tondövt.

Och ifall det är någon som tänkt tjata över den ”sexistiska” agendan i filmens centrum är det bara att konstatera att fokus här ligger på Dwayne Johnsons – och i viss mån Zac Efrons – bringa och bröstmuskl­er.

Dwayne Johnson, ja. I kölvattnet av den dunderpopu­lära Fast & Furious-sviten torde han vara det närmaste man i dag kommer en filmstjärn­a men än sen då. I det här fallet ser han mera ut som seriefigur, som en firre på torra land.

 ?? PICTURES
FOTO: PARAMOUNT ?? Zac Efron, Priyanka Chopra, Jon Bass, Dwayne ”The Rock” Johnson, Alexandra Daddario och Kelly Rohrbach visar musklerna.
PICTURES FOTO: PARAMOUNT Zac Efron, Priyanka Chopra, Jon Bass, Dwayne ”The Rock” Johnson, Alexandra Daddario och Kelly Rohrbach visar musklerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland