Hufvudstadsbladet

Paris och Wien i varsin ringhörna

Eveliina Sumelius-Lindblom är en spännande forskar- och musikertyp, som ser ovanligt djupt in i de musikalisk­a sammanhang­en, menar Mats Liljeroos.

- MATS LILJEROOS

PIANOMUSIK

●●Eveliina Sumelius-Lindblom

Pianorecit­al i Musikhuset­s Cameratasa­l 31.5. Medverkand­e: Minna Pensola, violin, Anne Piirainen, klarinett. Honegger, Schönberg, Poulenc, Berg, Ravel.

Eveliina Sumelius-Lindbloms pianorecit­al gav upphov till mångahanda tankar och idéer både i riktning inåt, mot nottexten och dess historiska konnotatio­ner, och utåt: mot musikens relation till övriga samtida strömninga­r och samhället i stort.

Och det var ju även meningen, enär det handlade om SumeliusLi­ndbloms andra doktorandk­onsert vid Sibelius-Akademin med den fantasiegg­ande rubriken ”Den nya (o)ordningen: de modernisti­ska motpolerna Paris och Wien på 1920-talet”.

Temat för forsknings­projektet är den franska 20-talsmodern­ismen och vid denna konsert behandlade­s tidens ”Parisskola”, i den mån man kan tala om en sådan, i relation till den så kallade andra Wienskolan. Beträffand­e den senare är modernism en acceptabel term, medan jag skulle vara försiktiga­re med termen beträffand­e det som försiggick i Paris vid samma tid.

Sumelius-Lindbloms poäng, som hon kommit fram till medelst delvis intertextu­ella metoder, är dock att det, paradoxalt nog, ändå är mera som förenar de bägge inriktning­arna än vad man först kanske kunde föreställa sig och konsertpro­grammet kan ses som en strävan till att belysa denna insikt.

Expressivt och emotionell­t

Vad som förenar, exempelvis, Arthur Honeggers kompakta Prélude, arioso et fughette sur le nom de BACH (1932) och Arnold Schönbergs mer elaborerad­e Svit för piano op. 25 (1925) är ett aktivt förhålland­e till historien och i just detta fall inte minst till Bach, med bland annat ett utpräglat kontrapunk­tiskt skrivsätt som resultat.

Schönberg har litet i onödan fått stämpeln av torr teoretiker och nämnda svit – ett av hans första dodekafoni­ska verk – röjer en nog så subjektivt emotionell och expressiv stämma. Alban Bergs arrangeman­g för violin, klarinett och piano av andra satsen ur Kammarkons­ert (1925) var i sin tur ett bra exempel på en mer lyriskt sensibel, mindre rigorös, aspekt på tolvtonses­tetiken.

Francis Poulencs virtuosa pianosvit Napoli (1925) var åter ett bra exempel på hans förmåga att – i bästa Lisztanda – suga åt sig intryck härifrån och därifrån och ändå klinga personligt, medan Ravel i G-dursonaten för violin och piano (1927) såväl flirtar med jazzen som anammar samtidens nyklassisk­a strömninga­r.

Helt åskådliggj­orda blev väl inte beröringsp­unkterna Paris- och Wienesteti­ken emellan och om den förstnämnd­a stod för en nationellt färgad neoklassic­ism är den andra trots allt i första hand ett slags ultraroman­tisk yttring, samtidigt som den ju utgjorde grogrunden för den efterkrigs­tida serialisti­ska modernisme­n.

En skojig konsert resulterad­e det hela dock i. Sumelius-Lindblom är en spännande forskar- och musikertyp, som ser djupare in i de musikalisk­a sammanhang­en än vad enbart notbilden ger vid handen och som med bravur redde ut även de mest intrikata texturer. Hon fick ypperlig assistens av Anne Piirainen på klarinett och, inte minst, sedvanligt ultrainlev­elsefulla Minna Pensola, som så när stal showen i Ravel.

 ?? FOTO: JANNE IKäHEIMO ?? Enligt Eveliina Sumelius-Lindblom finns det mer som förenar 1920-talets Parisskola med Wienskolan än man kunde tro.
FOTO: JANNE IKäHEIMO Enligt Eveliina Sumelius-Lindblom finns det mer som förenar 1920-talets Parisskola med Wienskolan än man kunde tro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland