Hufvudstadsbladet

Syndigt gott och rejält ohälsosamt

Så kan det veganska köket också se ut.

- MaJa-stina anDersson

– Även veganer vill väl ha fest ibland, säger bloggaren Viena Jurvelin och fyrar av ett sött leende.

Söt är också hennes nyutkomna bok Eat Cake, men till skillnad från många andra veganska kokböcker gör den inga anspråk på att vara hälsosam. Den veganska dieten utesluter ingalunda vitt mjöl, socker och fett.

– Det finns en inbiten föreställn­ing om att veganer alltid väljer sin diet av hälsoskäl och därför förknippar

många vegansk bakning med nyttiga raw cakes (kalla råkakor gjorda på dadlar, nötter, frukter och så vidare, red. anm.). De kan visserlige­n vara jättegoda, men är man riktigt sugen på en kladdig chokladkak­a eller doftande kanelbulle, så räcker det inte med ”lite ditåt”. Då kan man plocka fram Eat Cake i stället, säger hon.

Nästan alla världens godsaker går nämligen att tillverka av veganska ingrediens­er, menar Jurvelin. Inte ens marängklas­sikern Pavlova eller franska macarons är förvisade ur köksrepert­oaren. Man får helt enkelt vara lite påhittig och använda aquafaba i stället för ägg, det vill säga lagen från en burk kikärter eller bönor. Slutresult­atet är förvilland­e likt en vanlig ägg-maräng bär inte minsta smakspår av det ärtiga ursprunget. Boken Eat Cake är skriven på finska och engelska.

 ??  ?? Viena Jurvelin och Kaisu Jouppi gjorde en kokbok för veganska gottegrisa­r.
Viena Jurvelin och Kaisu Jouppi gjorde en kokbok för veganska gottegrisa­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland