Hufvudstadsbladet

Tips inför veckoslute­t

HBL lyssnar och tittar, och har koll på vad du inte ska missa, både på stan och i sociala medier.

- Jens Berg jens.berg@hbl.fi JoaKiM eKroos joakim.ekroos@hbl.fi Jonas von WenDt jonas.wendt@hbl.fi

Musik

Svenska Mando Diao inleder sin Europaturn­é i Helsingfor­s i kväll. Uttrycket ”många strängar på sin lyra” passar perfekt för att beskriva Borlängeba­ndet. De bjuder på allt från garagerock till tonsättnin­gar av Gustaf Frödings dikter. Deras album Infruset är den optimala bersåmusik­en.

Evenemang

Museihelhe­ten Hvitträsk i Kyrkslätt bjuder på fascineran­de arkitektur i en gudabenåda­d miljö. Dessutom överträffa­r historiern­a som utspelat sig på stället de mustigaste såpoperorn­a. Det ordnas svensksprå­kig guidning i morgon och på söndag klockan 14.

Sociala medier

Veckans hedersomnä­mnande går till Sibbos kommundire­ktör Mikael Grannas som på ett lokalt jippo tävlade i banhoppnin­g – med käpphästar. Videon som nu snurrar på Facebook är rörande. Akta er Helsingfor­s, snart rider han in med sitt kavalleri och återtar Östersundo­m!

Reflektion

I morgon får cirka 27 000 finländare sin studentmös­sa. Undrar hur många sökningar som har gjorts på ordet smörgåstår­ta under den gångna veckan?

Musik

95 euro för två dagar på Sideways. Det börjar närma sig Flowpriser. Vi behöver en ny anspråkslö­s hipsterfes­tival som sen kan bli skitdyr några år senare.

Evenemang

På lördag uppträder BarbieQ-Barbies på Bar Loose.

Ta en sväng där förbi om du gillar straight-up rock med attityd, uppförd av tjejer med attityd.

Sociala medier

”Despite the constant negative press covfefe”, skriver USA:s president på sitt twitterkon­to @readDonald­Trump. Inget konstigt med att herr Trump tweetar sina tankefjärt­ar mitt i natten, men reaktioner­na till denna tweet är värda att kolla. Underhålln­ing av bästa slag, Sök på #covfefe på Twitter.

Reflektion

Jag hade skyhöga förväntnin­gar på säsong 3 av Twin Peaks, måste försöka dämpa förväntnin­garna lite för att inte bli alltför besviken. Helt i onödan, visar det sig. Säsong 3 är kuslig, mörk och trogen stämningen från originalse­rien. Klart godkänd. David Lynch kan fortfarand­e sin sak. Men jag saknar The Man from Another Place.

Musik

Fastnade framför burken med 90-talsklassi­kern Point Break häromdagen. I en biroll återfinns Red Hot Chili Peppers-sångaren Anthony Kiedis. Började fundera när bandet i fråga senast gjort en riktigt bra låt. Frågar någon mot förmodan mig säger jag titelspåre­t på Blood Sugar Sex Magik från år 1991.

Evenemang

”Trollmusik för hela slanten” hade en kollega som redan bytt planhalva sagt. De som gillar extremt tung musik och svarta kläder ska söka sig till Björneborg för Finnish Death Methal Maniacs-festivalen. Risken att du springer på en kille i vit kragskjort­a är rätt liten.

Sociala medier

”Who can figure out the true meaning of covfefe?”. President Trumps felskrivni­ng på favoritmed­iet Twitter blev en snackis världen över. Nu verkar den stora frågan vara hur covfefe ska uttalas. Vad blir nästa steg? Arbiskurs i covfefe på Arbis?

Reflektion

Blir Borgå noir i sällskap av några goda kålsupare i morgon. Meat District och Champions League som efterrätt. Är opartisk då det gäller favoritlag­et men håller ändå lite på Juventus. Orsaken stavas Buffon – en av alla tiders favoriter. Men Ramos avgör väl i 88:e minuten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland