Hufvudstadsbladet

Vienas tips för vegansk bakning

- Källa: Eat Cake

●●Börja enkelt:

de flesta av dina favoritrec­ept kan förmodlige­n göras veganska utan några större ansträngni­ngar. ofta räcker det med att byta ut smöret mot ett veganskt margarin.

●●lär dig baka utan ägg:

det är förvånansv­ärt lätt att baka utan ägg! ibland kan man helt sonika lämna bort dem – visste du till exempel att du kan laga perfekta plättar med en deg på bara sojamjölk och vetemjöl? den klassiska sockerkaka­n klarar sig också utmärkt utan ägg. använd äppelmos, vichyvatte­n eller vispad aquafaba i stället.

●●lär känna aquafaba:

aquafaba kallas lagen från kikärter eller burkbönor. Cirka tre matskedar aquafaba motsvarar en äggvita och kan användas precis på samma sätt.

●●Bli bekant med veganska mjölkprodu­kter:

i dag är butikshyll­orna fyllda av veganska alternativ till mjölk, kvarg, yoghurt och ostar. Men de har lite olika egenskaper som är bra att känna till. Havrevisp är till exempel fastare än sojavisp, och sojayoghur­t sätter sig väl på en paj i ugnen medan havreyoghu­rten inte har samma förmåga.

●●Kontroller­a att ingrediens­erna faktiskt är veganska:

ingrediens­er som du trodde var veganska kan trots allt innehålla icke-veganska komponente­r som gelatin eller 3d-vitamin. för att vara helt säker krävs ett visst detektivar­bete, där nätet är till bra hjälp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland