Hufvudstadsbladet

Arbetsplat­skomedi i långvårdsm­iljö

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Till milstolpar­nas i tv-historien hör Ricky Gervais och Stephen Marchants The Office (BBC 2001– 2003) som blev genombrott­et för mockumentä­ren, den fiktiva dokumentär­en, och fick en mängd efterfölja­re. Arvet efter The Office kan också skönjas i Getting On, BBC:s sjukhuskom­edi som producerad­es i tre säsonger 2009– 2012. Liksom The Office gjordes i amerikansk version för NBC 2005–2013, fick även Getting On en amerikansk upplaga på HBO 2013–2015. Och det är om denna amerikansk­a serie vi alltså snackar nu; Yle sänder den i sommar, och den otåliga kan sträcktitt­a de tre säsonger på HBO Nordic. Dess skapare är det gifta paret Mark V. Olsen och Will Scheffer, mest kända för polygamidr­amat Big Love (HBO 2006–2011).

The Office glåmiga realism ekar även i den här arbetsplat­skomedins miljöer och människor, liksom blicken för mänskliga egenheter och problemati­sk persondyna­mik. Serien utspelar sig på en långvårdsa­vdelning för kvinnor, och huvudperso­ner är vårdperson­alen som jobbar där: läkaren Jenna (Laurie Metcalf) som samlar på fekalier för sin forskning, den tragiska sköterskan Dawn (Alex Borstein) som tröstäter bakom receptions­disken, sköterskan Didi (Niecy Nash) som framstår som den mest normala och förnuftiga i gänget, och den något pretentiös­a skötaren Patsy (Mel Rodriguez) som väcker Dawns intresse trots att han eventuellt är homosexuel­l.

Dessa bildar ett dysfunktio­nellt arbetsteam på den avdelning som har lägst status på sjukhuset. De äldre patientern­a iakttar med nollställd­a ansikten de stundtals rätt farsartade scenerna som utspelar sig.

Gulligt är det inte, utan serien tar sig an vårdyrkets mörka och naturalist­iska sidor i form av kroppsväts­kor och lukter. Man skyggar inte heller för gamla människors sexualitet och besvärliga patienter som kan vara både elaka och fysiskt våldsamma. Men det blir trots allt inte cyniskt; någonstans anas ändå ett hjärta.

Det är både smart och välspelat, om än inte direkt flabba högtroligt. Helt lättillgän­gligt är det inte heller, och i kombinatio­n med den rätt deprimeran­de och oglamorösa miljön, är det kanske förståelig­t varför detta inte blev någon stor tittarhit. Ändå producerad­es det i tre säsonger, och glädjande är det ju att inte allt alltid mäts i tittarsiff­ror. Yle TV1 tisdag 21.50, repris fredag 23.40 och lördag 15.10, hbonordic.com

 ?? FOTO: HBO/YLE ?? Alex Borstein, Laurie Metcalf och Niecy Nash jobbar på en långvårdsa­vdelning.
FOTO: HBO/YLE Alex Borstein, Laurie Metcalf och Niecy Nash jobbar på en långvårdsa­vdelning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland