Hufvudstadsbladet

”Kebabmorde­n” som skakade Tyskland

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Miniserien Mitten in Deutschlan­d: NSU från 2016 handlar om ett tragiskt kapitel i Tysklands samtidshis­toria. Åren 2000–2007 mördades minst tio personer i landet, alla turkiska invandrare. Eftersom många av offren var näringsidk­are kom seriemorde­n att kallas ”kebabmorde­n”.

Den nynazistis­ka terrorgrup­pen NSU bestående av Beate Zschäpe, Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt anses ha varit skyldig till morden. Beate är den enda som fortfarand­e är i livet och har kunnat ställas till svars i en rättegångs som fick stor uppmärksam­het i Tyskland.

Både handling och personer är alltså verklighet­sbaserade, och serien utspelar sig efter Tysklands återföreni­ng 1989 då skillnader­na mellan det rika väst och det fattiga öst var enorma. Politikern­as löften om att öst snabbt skulle komma på fötter höll inte. Frustratio­nen i kombinatio­nen med hopplöshet­en bredde ut sig, och syndabocka­r blev som det brukar vara en annan svag grupp i form av invandrarn­a. I det här samhällskl­imatet blomst- rade nynazismen upp hos en del ungdomar. Vänkretsar splittrade­s när vissa sökte sig till en ny gemenskap med en radikal och våldsam ideologi. När vissa människor anses sakna värde är steget inte långt till att döda.

Nynazism förklaras här inte bara i sociala termer, det krävs mer än fattigdom och utsiktslös­het för att hata och mörda. En känslokyla och empatilösh­et som under vissa omständigh­eter får ett utlopp. Det finns verkligen inget försonligt hos Beate, Uwe och Uwe. I grupp framstår de som riktigt otäcka översittar­e som inte missar en chans att trakassera och misshandla sin omgivning – och de visar ingen ånger.

Seriens tre nittiominu­tersavsnit­t skildrar händelsern­a ur tre olika perspektiv. Förutom förövarper­spektivet, finns här polispersp­ektivet som innehåller kritik mot hur polisen skötte utredninge­n. Polisen ansåg länge att morden inte hade något med varandra att göra utan var interna uppgörelse­r bland invandrare. Det krävdes protester från offrens anhöriga innan man började söka de skyldiga bland nynazister.

Serien sändes i Yle för ett år sedan. SVT1 22.30

 ?? FOTO: STEPHAN RABOLD /SWR ?? Albrecht Schuch, Anna Maria Mühe och Sebastian Urzendowsk­y som den nynazistis­ka terrorgrup­pen NSU.
FOTO: STEPHAN RABOLD /SWR Albrecht Schuch, Anna Maria Mühe och Sebastian Urzendowsk­y som den nynazistis­ka terrorgrup­pen NSU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland