Hufvudstadsbladet

SOMMARÄVEN­TYRET 2017.

DIT NäSAN PEKAR Läsarna är med som aldrig förr i Stefan Lundbergs och fotograf Leif Weckströms Sommaräven­tyr 2017. Vart vi är på väg får ni gissa er till. De som gissar rätt har chans att vinna högklassig­a pris. Starten går tisdagen den 6 juni klockan 11

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@hbl.fi

Äntligen närmar sig starten. På tisdag klockan 11 bär det av! I år tar HBL:s Stefan Lundberg och Leif Weckström läsarna med sig genom Europa i en eldriven Tesla. Samtidigt blir det stor läsartävli­ng.

– Som vanligt har jag ingen aning om vad jag ger mig in på, säger Leif inför starten.

Det är mer sant än någonsin. Den enda som vet vart vi är på väg är jag, Stefan.

Fordonet kan vi däremot avslöja redan nu. Vi åker elbil. En Tesla Model S som går enbart på elström ska föra oss till spektakulä­ra och härliga platser – runtom i Europa.

Resan företas i tio huvudetapp­er. Inför varje etapp ger vi er, bästa läsare, några kluriga tips. Med hjälp av dem hoppas vi att åtminstone några av er ska gissa rätt. Det kan vara frågan om en stad eller en plats. Åt dem som också går in på HBL.fi ger vi som en liten belöning ytterligar­e ett tips.

Sommaräven­tyret kommer att bli ett av de största praktiska testen på hur elbilen fungerar i praktiken. Kan man ta sig fram med en sådan var som helst på vår kontinent?

Hur klok är bilen?

– Jag hoppas du vet var laddningss­tationerna ligger, säger en misstänksa­m Leif.

Nej, jag vet inte. Men bilen vet. Teslans navigation­ssystem skryter med att den inte bara kan peka ut

var närmsta laddningss­tolpe finns, den kan också berätta för oss hur många kilometer vi ”har kvar” i batteriet när vi når stolpen och hur lång stund vi måste ladda batteriet för att nå fram till vår destinatio­n. Navigatorn kan också berätta hur många av laddningsu­ttagen som är lediga för tillfället.

Det ska bli intressant att se om bilen är så klok som det sägs.

– Må den inte vara klokast av oss tre, säger Leif.

Teoretiskt kan den ta oss nästan 400 kilometer på en laddning. I praktiken förkortas sträckan betydligt om vi kör fort på motorvägar­na. Då gäller det att vara smart och hitta lämpliga laddningss­tällen medan vi tar lunch- eller kaffepaus.

Det finns länder där laddningss­tationerna ligger tätt och det finns länder där de så gott som saknas. Vi ska åka igenom bägge sorter. Med oss har vi stickkonta­kter för både supersnabb laddning, långsam laddning och snigeldito.

En del av platserna vi åker till är förstås bekanta för läsarna, men också där ska vi försöka hitta något skoj utöver det vanliga. Så tror jag att vi åker till platser som ligger lite utanför den vanliga bilturiste­ns karta ...

Leif har ingen aning om hur mycket han kommer att få jobba. Men redan nu är jag säker på att han inte kommer att kunna fotografer­a sig mätt på allt.

Det ska bli både spänning – i alla bemärkelse­r – och kultur, histo- ria och nöje. Och känner jag Leif och mig rätt så blir det också en del rådd och förvecklin­gar.

Om strömmen tar slut så hoppas vi i alla fall att humöret hinner till.

Vår första rapport lämnar vi om ungefär en vecka. Sedan börjar de droppa in efter hand så att ni kan följa med oss – nästan – i realtid med artiklar och bloggar. En månad räknar vi med att odyssén ska ta.

Kom för all del ner till Allas Sea Pool klockan 11 tisdagen den 6 juni. Vi bjuder på kaffe, läsk, ”depåsnack” och en överraskni­ngsgäst. Starten sker sedan med dunder och brak.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Spänningen Stiger. Bara Stefan vet vart duon är på väg.
FOTO: RICHARD NORDGREN Spänningen Stiger. Bara Stefan vet vart duon är på väg.
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? ”DIT NäSAN PEKAR”. I år sitter läsarna inte bara med i baksätet. Alla kan delta i tävlingen ”Dit Näsan Pekar” och gissa vart i Europa Stefan och Leif är på väg. Det blir tio etapper, tio tävlingar och fina pris.
FOTO: RICHARD NORDGREN ”DIT NäSAN PEKAR”. I år sitter läsarna inte bara med i baksätet. Alla kan delta i tävlingen ”Dit Näsan Pekar” och gissa vart i Europa Stefan och Leif är på väg. Det blir tio etapper, tio tävlingar och fina pris.
 ?? NORDGREN
FOTO: RICHARD ?? I årets Sommaräven­tyr tar Stefan Lundberg och Leif Weckström läsarna med i elbil till spännande och speciella platser i Europa.
NORDGREN FOTO: RICHARD I årets Sommaräven­tyr tar Stefan Lundberg och Leif Weckström läsarna med i elbil till spännande och speciella platser i Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland