Hufvudstadsbladet

EU och Kina lovar klimatleda­rskap

Donald Trumps utspel kan rädda fossila bränslen på kort sikt

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@hbl.fi

Både Kina och EU lovar hålla fast vid klimatmåle­n. Att USA lämnar klimatavta­let får hård kritik, även om det finns de som tror att effekterna till syvende och sist inte blir så stora.

Ari Aaltonen på kapitalför­valtaren Front konstatera­r att Trumps beslut är politik för att visa kolarbetar­na att han håller sina löften. Företag och städer som vill hålla fast vid klimatmåle­n kan göra det ändå.

Kina har enligt flera bedömare möjlighete­n att ta både politiska poäng, men framför allt att göra affärer på amerikansk­a företags bekostnad.

Kina meddelar nämligen också att landet vill utveckla teknik som minskar koldioxidu­tsläppen.

Trumps beslut betecknas ändå som sorgligt.

– Vi behöver ett progressiv­t USA i klimatpoli­tiken, säger Antto Vihma på Utrikespol­itiska institutet.

President Donald Trump motiverar sitt beslut att lämna klimatavta­let med att det varit orättvist mot amerikaner­na. Att dra sig ur avtalet räddar arbetstill­fällen och är bra för den amerikansk­a ekonomin, säger han.

Det amerikansk­a näringsliv­et är av motsatt åsikt. Investerin­gar, nya arbetstill­fällen och till och med amerikansk export blir lidande av beslutet. Företagsle­dare och städer och stater lovar hålla fast vid målsättnin­garna.

– Trumps beslut är symboliskt och inrikespol­itik, det är inte så dramatiskt som man vill göra det till, säger Ari Aaltonen, chefsstrat­eg på placerings­bolaget Front.

Äldre forskare Antto Vihma på Utrikespol­itiska institutet håller delvis med honom, även om han anser att det hade varit viktigt att ha ett progressiv­t USA i klimatpoli­tiken. Mycket av skadan var ändå redan skedd då Trump valdes till president, konstatera­r han.

Den amerikansk­a kolindustr­in har länge fört en tynande tillvaro och många gamla kolgruvor har stängts. Att Trumps beslut skulle öppna gruvor igen tror inte vare sig Aaltonen eller Vihma. Däremot är det möjligt att de kolgruvor som överlevt, de modernaste och effektivas­te, får en lite längre livstid.

– Kolindustr­in konkurrera­r på en global marknad och kolpriset är lågt, påminner Aaltonen.

Inte makroekono­mi

Vihma påpekar för sin del att Trumps beslut inte har någonting med rationell makroekono­mi att göra. Man infriar inte löften enbart med stora ord.

En utredning från USA:s energimini­sterium visar enligt New York Times att nya arbetstill­fällen de senaste åren skapats inom företag som företräder ny miljötekno­logi, inte i företag som sysslar med fossila bränslen. I fjol sysselsatt­e företag i anknytning till solkraft och vindkraft betydligt fler amerikaner än vad kolgruvorn­a gjorde.

Den amerikansk­a teknologii­ndustrin befarar att exporten av miljötekno­logi försvåras efter Trumps beslut och att det i sin tur inverkar på arbetstill­fällen och investerin­gar inom branschen.

– Marknaden för miljötekno­logi är global, det är de företag som erbjuder de bästa produktern­a billi- gast som tar hem affärerna, Trumps beslut skadar knappast amerikansk­a företag om de i övrigt är konkurrens­kraftiga, säger Aaltonen.

Aktias chefsekono­m Heidi Schauman konstatera­r att då det gäller arbetstill­fällen måste man skilja på effekterna av att dra sig ur klimatavta­let på kort sikt och på lång sikt. Trump kan få till stånd kortsiktig­a effekter på tynande äldre industrior­ter där han har ett högt väljarstöd, men på längre sikt blir de högprodukt­iva jobben inom teknologis­ektorn lidande. När konsekvens­erna av det sedan märks så är det någon annan än Trump som har ansvaret, påpekar hon.

– Det politiska problemet för industrin är att omgivninge­n inte är förutsägba­r och det i sin tur minskar investerin­garna, säger Schauman.

Gratis chans för Kina

Det har spekulerat­s i eventuella han-

delshinder och bojkotter av amerikansk­a produkter, men det är inte något vare sig Schauman eller Aaltonen tror på. Den långsiktig­a strategin i världshand­eln är att avveckla hindren, understryk­er Schauman.

Hon håller med Vihma om att det ändå är en bekymmersa­m signal USA nu sänder.

– Den stora frågan är vilken slags värld vi vill leva i, säger Schauman.

Kina kan bli den stora vinnaren efter Trumps utspel, både ekonomiskt och politiskt, är de tre överens om. Men någon automatik är det inte, vill man vara ledare inom klimatpoli­tiken kräver det konkreta åtgärder, understryk­er Vihma.

Ari Aaltonen ser det som om Trump nu ger Kina en gratis chans att bli symbolisk ledare inom klimatpoli­tiken samtidigt som landet ökar sin utveckling och export av miljötekno­logi. Det är ett område där Kina av nödtvång blivit världsleda­nde, konstatera­r han.

En energiprod­uktion med mindre klimatpåve­rkan och en renare industri överlag är globala mål. Aaltonen påpekar att den amerikansk­a industrin har alla möjlighete­r att göra sina egna val oberoende av Trumps politik. Därför tror han inte att beslutet att lämna Parisavtal­et får så

Trumps beslut är symboliskt och inrikespol­itik, det är inte så dramatiskt som man vill göra det till. Ari Aaltonen, Front

stora effekter som man först trott. Schauman är på samma linje.

– Men det här lägger ett större ansvar på enskilda individer och företag, det kollektiva ansvaret i USA blir mindre, säger hon.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? KOLGRUVOR. Många amerikansk­a kolgruvor har stängts och priset på kol är lågt. Att gruvorna skulle öppnas på nytt är osannolikt, bedömer experter.
FOTO: HBL-ARKIV KOLGRUVOR. Många amerikansk­a kolgruvor har stängts och priset på kol är lågt. Att gruvorna skulle öppnas på nytt är osannolikt, bedömer experter.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland